Doğum sebebiyle aylıksız izinde iken avukatlık stajını yapan memur, yeni doğum halinde iznini uzatabilir mi?

11/12/2016 15:48:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,

Ben memur olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda hukuk fakültesi mezunuyum ve avukatlık stajımı yapmak istiyorum. Ekim 2015'de doğan bir çocuğum var ve eşim şu anda hamile olup 2017 Haziran ayında inşallah doğum gerçekleşecek.

Size sormak istediğim husus ise; malumunuz ücretsiz babalık izni 2 yıl olup kimsenin takdir hakkı bulunmamaktadır. Avukatlık stajı 1 yıl olup ruhsatın alınmasıyla birlikte bu süre ortalama 14-15 ayı bulmaktadır. Ücretsiz babalık iznine ayrıldıktan sonra yeni doğan çocuğum üzerinden bu izin süresini uzatma imkanım var mıdır? İlgi ve alakanız için çok teşekkür ediyorum. Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Allah'a emanet olun.

Cevap

Haberimizde de yer aldığı üzere , hukuk fakültesi mezunu memurların aylıksız izinde avukatlık stajı yapmaları mümkündür.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/B maddesinde "Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. " hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, 13/4/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliğinin "Ç) Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin" bölümünde "657 sayılı Kanunun değişik 108 inci maddesinin (B) fıkrasında düzenlenen doğum sebebiyle verilecek aylıksız izne ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:

2) Aylıksız iznin kullanımı

b) Eşi doğum yapan memura, eşinin Devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın isteği halinde yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilecektir.

3) Aylıksız izinde iken doğum yapan veya eşi doğum yapan memura doğum sebebiyle aylıksız izin verilmesi

b) İlgili mevzuatı gereğince aylıksız izinli iken eşi doğum yapan memura, isteği halinde göreve başlama şartı aranmaksızın doğum tarihinden itibaren yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilecektir." denilmiştir.

Sonuçta,

1-Devlet memuruna doğuma bağlı olarak verilen aylıksız izin hakkında idarenin takdir yetkisi bulunmamaktadır.

2- Doğuma bağlı aylıksız izin kullanmaktayken eşiniz yeniden doğum yaparsa, isteğiniz üzerine, görevinize başlama şartı aranmaksızın, doğum tarihinden itibaren yirmi dört aya kadar yeniden aylıksız izin kullanabileceğinizi düşünüyoruz.

Bu soru 5,969 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam