8+8 Haftalık analık iznini kullanırken kurum değiştirenlerin kalan izni yanar mı?

13/02/2020 23:06:00
Yazdır

Soru

Soru

Merhabalar...

Şu anda 112 Acilde sözleşmeli (4b) büro personeli olarak çalışmaktayım ve 31 haftalık hamileyim. Geçtiğimiz ayda da Ösym'nin merkezi ataması ile sözleşmeli sosyal çalışmacı olarak atamam gerçekleşti. Ancak henüz işe başlayamadık tebligat bekliyoruz. Bakanlığı aradığımızda bize isminizin sisteme düşmesini bekleyin diyorlar...

Ancak 8 haftalık doğum öncesi iznindeyken yeni atandığım kurum işe başlayabilirsiniz dese kalan doğum izin haklarımı kaybeder miyim? Daha sonrasında ise 6 ay süreyle ücretsiz izin hakkımı kullanmayı düşünüyorum. Bu haklarım korunur mu?

Cevap

Cevap

Sözleşmeli personel çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9. maddesine göre sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta ücretli doğum izni verilmektedir. Esasların ek 1. maddesinde ise sözleşmeli personele pozisyonu saklı tutularak doğum sebebiyle sözleşmesini feshetme ve iki yıla kadar ayrılma imkanı sağlanmakta, bu durumda olup yeniden atanmak isteyenler kurumlarında yeniden hizmete alınmaktadır.

Ek 1. maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında, "Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.

Sözleşmesini;

a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,

b) Öğrenim durumu itibariyle ihraz edilen ve ekli 4 sayılı cetvelde yer alan unvanlara ilişkin pozisyonlara ek 4 üncü madde çerçevesinde atanmak suretiyle unvan değişikliği yapanlardan,

c) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan,

tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler." hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümlere göre öğrenim durumunuza uygun bir pozisyona atanacak olmanız, söz konusu pozisyonun Esasların eki 4 sayılı cetvelde yer alması ve ek 4. maddede yer verilen gereklilikleri karşıladınız anlaşıldığından bir yıllık süre şartına tabi olmadığınız değerlendirilmektedir.

Diğer taraftan, ücretli doğum iznini kullanırken sosyal çalışmacı pozisyonuna atamanızın yapılması halinde tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetmeniz gerektiğinden ücretli doğum izniniz de kesilecektir. Bu durumda yeni atandığınız kurumda doğum izninin kalan kısmını kullanıp kullanamayacağınız konusunda Esaslarda açık bir düzenleme bulunmamaktadır.

13 Nisan 2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6 Seri Numaralı Kamu Personel Genel Tebliğinin Doğum Sebebiyle Verilecek İzinler başlıklı bölümünün A/9 maddesinde, "a) Beklenen doğum tarihinden önceki sekiz haftalık süre (çoğul gebeliklerde on haftalık süre) içinde Devlet memurluğuna ataması yapılan kişiye, göreve başlaması kaydıyla doğum öncesi analık izni süresinin kalan kısmı ile doğum sonrası analık izni kullandırılacaktır.

b) Doğumdan sonraki sekiz haftalık süre içinde Devlet memurluğuna ataması yapılan kişiye, göreve başlaması kaydıyla sadece sekiz haftalık doğum sonrası analık izni süresinin kalan kısmı kullandırılacaktır." denilmektedir.

Tebliğ hükmü Devlet memurlarını kapsamakla birlikte izin mahiyetinin ve sürelerinin aynı olduğu dikkate alındığında sözleşmeli personelin de bu hükümden yararlanması gerekir.

Sonuç olarak sosyal çalışmacı pozisyonuna atanmanızı müteakip izin hakkınızın kalan kısmını yeni kurumunuzda kullanabileceğiniz, bu sürenin sonunda sözleşmenizi feshederek sözleşmeniz askıda kalacak şekilde iki yıla kadar ayrılıp, bu sürenin sonunda sosyal çalışmacı pozisyonuna yeniden atanabileceğiniz değerlendirilmektedir.

Bu soru 8,357 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam