Doğum için aylıksız iznin analık izni bitiminde kullanılması zorunlu mu?

22/07/2018 19:10:00
Yazdır

Soru

Eşim devlet kurumunda VHKİ olarak çalışmakta. Şuanda analık izninde. 29/10/2018 günü analık izni sona erecek. Akabinde ücretsiz izne ayrılma talebi olacak, ancak analık izni bitiminden itibaren 40 günlük senelik iznini kullanıp ve gerekirse üzerine rapor alıp bu izinden sonra ücretsiz izne ayrılmak istiyoruz. Bu şekilde ücretsiz iznini kullanması mümkün mü? yoksa ücretsiz iznini analık izni bitiminden itibaren kullanmak zorunda mı? cevaplarsanız sevinirim. şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu:

Madde 104 - A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir.

Madde 108- B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

Memurlar doğum sonrası analık izni bitiminden başlayarak 24 aya kadar aylıksız izin kullanabiliyor. Bu şekilde kanunda iznin kullanılabileceği ilk ve son tarih belirlenmiş. Ancak memurun bu belirlenmiş süre içerisinde farklı zamanlarda doğum sebebiyle aylıksız izin talep edebileceğini düşünüyoruz.

Sorunuza göre doğrum sebebiyle aylıksız izni analık izni bitiminde başlatmak zorunda olmadığınızı, yıllık izin ya da rapor kullandıktan sonra da aylıksız izinden kalan süreyi talep edebileceğinizi düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam