Yaz tatiline denk gelen analık izinlerinin gelecek öğretim yılına devri mümkün mü?

11/12/2017 21:23:00
Yazdır

Soru

Eşim ortaokul öğretmeni. Şu anda hamile. Tahmini doğum tarihi 2018 Mayıs ayının son haftası. Doğum sonrası kullanacağı 2 aylık izin yaz tatiline denk gelmektedir. Doğum öncesi iznini ve doğum sonrası iznini birleştirerek veya yalnızca doğum sonrası iznini yaz tatilinden sonra 2018-2019 eğitim öğretim yılına devredebilir miyiz?

Alakanızdan dolayı şimdiden çok teşekkür eder saygılar sunarım.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104/A Maddesi:

"Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir."

6 seri nolu Kamu Personeli Genel Tebliği:

"1) Analık izni süresi

a) Memura beklenen doğum tarihinden önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilecektir.

2) Analık izninin kullanımı

b) Analık izninin kesintisiz kullanılması gerektiğinden, bu izin kısım kısım kullanılamaz.

10) Öğretmenlere verilecek analık izni

a) Yaz tatili içinde beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan öğretmenin erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir.

b) Öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışılması halinde doğum sonrası analık izni süresine eklenebilen doğum öncesi beş haftalık (çoğul gebeliklerde yedi haftalık) analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecektir."

Analık izninin başlangıç tarihi doğum tarihidir. Analık izninin kesintili ya da kısım kısım kullanılması da mümkün gözükmemektedir.

Sorunuza gelirsek doğum tarihinde başlaması gereken analık izinlerinin öğretmenlerde yaz tatiline denk geldiği için gelecek öğretim yılına devredilmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam