Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerde yabancı dil bilme şartı var mıdır?

11/01/2021 08:43:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Yurt dışı öğretmenlik için bütün ülkeler mi dil şartı istiyor. Daha net sorayım. Tablo 4te Suudi Arabistan'da görevlendirilmek üzere İHL Meslek dersleri branşında iki kontenjan var. Bunlarda dil şartı var mı? Varsa hangi dil?

Cevap

Yurt dışında görevlendirilecek personelin unvanı, sayısı, nitelikleri, seçimleri, görev yerleri ve süreleri, izinleri, yurt dışındaki görevlerinin sona erdirilmesi ve diğer hususlara dair usul ve esaslar "Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı"yla düzenlenmiştir.

Kararın "Yurtdışında görevlendirilecek personelde aranılacak şartlar " başlıklı 7. maddesinde genel şartlar sıralanmıştır.

Maddenin son fıkrasında ise; "Komisyon, bu maddede belirtilen şartlara İlave olarak, yurtdışında yapılacak görevin ve görevlendirme yapılacak ülkelerin özellikleri itibarıyla, görevlendirileceği ülkenin resmi dili ile yapılacak görev ve görevlendirilecek personelin ilk defa veya ikinci kez görevlendirilmesi hususlarını birlikte veya ayrı ayrı dikkate almak suretiyle ayrıca yeni şartlar, ön lisansın üzerinde öğrenim düzeyi ile bilinmesi gereken yabancı dil ve yabancı dil bilgisi yeterliliği için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan alınması gereken en az puanı belirlemeye yetkilidir." hükmüyle ülkenin resmi dili ile yapılacak görevlerde, görevlendirilecek personelden yabancı dil bilgisi şartı getirmektedir.

Ayrıca bu karara dayanarak Mesleki Yeterlilik Sınavı, yurt dışında görevlendirilecek Öğretmenleri seçmek amacıyla Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenleri Seçme Sınavı Kılavuzu - 2021 hazırlanmaktadır.

Ve bu kılavuzda hangi ülkelerde hangi branşlarda ne kadar öğretmen görevlendirileceği ve hangi ülkelerde hangi branşlarda hangi yabancı dil şartı olacağı ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır.

Bu kılavuzun "2.1. Başvuru Şartları" başlıklı maddesinde başvuru şartları sıralanmıştır.

Bu şartlarda yabancı dil şartı olarak ise görevlendirmeye esas yabancı dilde sınav başvurusunun son günü itibariyle son 5 yıl içinde YDS/YÖKDİL Sınavından en az "E/50 Puan" düzeyinde veya bu puana denk ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan alınmış dil belgesine sahip olmak şartı aranmaktadır.

ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan dil belgelerine Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri belgesinden ulaşılabilir.

Bu yılki yayınlanan kılavuzda ise sadece;

-Tablo-2'de belirtilen Fizik ve Kimya; Tablo-7'de belirtilen, Bilişim Teknolojileri alanlarında İngilizce;

-Tablo-5'te belirtilen Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı alanında Arapça;

-Tablo-1'de belirtilen ülkelerdeki (Fransa hariç) alanların tamamında ise görevlendirmeye esas yabancı dilde sınav başvurusunun son günü itibariyle son 5 yıl içinde YDS/YÖKDİL Sınavından en az "E/50 Puan" düzeyinde veya bu puana denk ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan alınmış dil belgesine sahip olmak şartı aranmaktadır.

Dolayısıyla Yurt dışı öğretmenlik için bütün ülkeler dil şartı istememektedir. Dolayısıyla sorduğunuz soruda yer alan Tablo 4te Suudi Arabistan'da görevlendirilecek öğretmenlerin hiçbir branşında yabancı dil şartı bulunmamaktadır.

İlgili tüm tablolarda yabancı dil istenilip istenilmedi açıkça yazmaktadır.

Ahmet KANDEMİR

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam