Uzman yardımcısı atandıktan sonra tekrar öğretmenliğe dönebilir miyim?

19/05/2018 19:07:00
Yazdır

Soru

iyi günler. benim bir sorum var. ben şu an kadrolu 10 yıllık İngilizce öğretmeniyim. bakanlık merkez uzman yardımcılığı kadrosunu kazandım. şu an için muvaffakat aşamasındayım. geçiş sürecim 2 ayı kadar bulabilir. soruma şimdi geliyorum. velev ki uzman yardımcılığına alışamadım oraya bi türlü adapte olamiyorum. tekrar öğretmenliğe dönüş şansım var mı. varsa eğer ne kadar sürede olur. öğretmenlik de 657'ye uzman yardımcılığı da 657'ye tabi. cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41. Maddesi:

"Uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla, yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından asgari (C), Dışişleri Uzmanlığı için asgari (B) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olma şartına bağlıdır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kurumlarında durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar."

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 38. Maddesi:

"MADDE 58 - (2) Bakanlığın merkez veya taşra teşkilatında yöneticilik görevleri hariç olmak üzere eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki görevlere istekleri üzerine atananlar, bu görevlerde en az üç yıl çalışmadan yeniden öğretmenliğe atanamaz. Bunların atamaları üç yılın sonunda zamana bağlı olmaksızın yapılabilir. "

Yönetmeliğe göre merkez teşkilatında yöneticilik görevleri hariç olmak üzere eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki görevlere istekleri üzerine atananlar, bu görevlerde en az üç yıl çalışmadan yeniden öğretmenliğe atanamıyor. Yani sorunuza göre MEB uzman yardımcısı olarak en az 3 yıl çalışmadan öğretmenliğe dönemeyeceğinizi düşünüyoruz.

657 sayılı Kanunun ek 41. Maddesinde uzman yardımcılığı süresi de en az 3 yıl olduğundan yeterlikte (tez, dil sınav) başarısız olmadan öğretmenliğe dönüşü talep etmenizin sizin lehinize olacağını düşünüyoruz. Yeterlik döneminde başarısız olursanız memur olarak atanırsınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam