Hem SSK hem de memurluk çalışması olanlar, iki ayrı aylık alabilir mi?

07/04/2017 10:41:00
Yazdır

Soru

1961 doğumluyum, 1976-1991 yılları arasında SSK yani 4-a 4453 günlük prim ödemişliğim var, 1992 den bugüne kadar da yedek subay askerlik dahil halen devam ediyor Devlet memurluğum yani 4-c hizmetim var , her iki şekilde de ayrı ayrı yani hem sigorta, hem emekli sandığına ait emeklilik hizmet şartlarını yerine getirmiş oluyorum bu durum da ayrı ayrı iki farklı emeklilik hakkı varmıdır? cevaplarsanız memnun olurum.....

Cevap

Sigortalı ve Memurlar çalışması olan İşçi ve Memur olarak iki ayrı aylık alabilir mi? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

İşçi, esnaf , memurluk gibi değişik statülerde çalışanların hizmetleri bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Zamanla sitemizde yer verdiğimiz gibi, 2829 sayılı Kanun hizmetlerin bütünleşmesini sağlamaktadır.

2829 sayılı Kanunda aşağıda belirtilen kurallar bulunur.

1- 2829 sayılı Kanun Madde 4 hükmü "Hizmet sürelerinin birleştirilmesi" başlığını taşır. Hüküm:

"Kurumlara tabi çeşitli işlerde çalışmış olanların hizmet süreleri, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla bu Kanuna göre aylık bağlanmasına hak kazanıldığında birleştirilir.

Ancak,hizmet süreleri toplamının aylık bağlanmasına yeterli olmaması halinde, bu Kanun hükümleri uygulanmaz." İbaresini içermektedir.

2- 2829 sayılı Kanun Madde 5 hükmü " Hizmetlerin ihyası" başlığını taşır. Hüküm:

"...Ancak, kurumlardan birinden aylık bağlanmış (malullük ile vazife malullüğü aylığı bağlananlardan kontrol muayeneleri sonunda aylığı kesilmiş bulunanlar hariç) veya aylık alma haklarını kaybetmiş olanların, söz konusu devrelere ait hizmet süreleri yapılacak birleştirmede dikkate alınmaz.." ibaresini içermektedir.

Bu hükümlerin izahı şu şekildedir:

Sigortalı, bağ-kurlu ve memurluk çalışması bulunanlar ister işçi, ister esnaf, ister memur olarak emekli olsunlar, bir bütün olarak tüm çalışmaları dikkate alınır ve tek bir aylık bağlanır.

Ancak, daha önce bir statüden aylık bağlanmışsa aylık bağlanılmasında dikkate alınan çalışma süreleri diğer çalışma süreleriyle birleştirilmez.

Konunun net olarak daha iyi anlaşılabilmesi için Örnekler:

- İşçi olarak çalışmış ve işçi olarak 1991 yılında aylık bağlanmış bir kişi, daha sonra memurluğa başlamışsa memurluk emeklilik hakkını kazanmasında işçi olarak geçen süreler dikkate alınmaz.

- İşçi olarak çalışmış ve işçi olarak 1991 yılında emekli aylığı bağlanmış bir kişi, 1992 yılında memurluğa başlamıştır. Bunun hem işçi olarak hem de memur olarak iki aylık alabilmesi için memurluğun emeklilik koşulları olan HİZMET + YAŞ koşulunu tamamlaması gerekmektedir. Şayet memurluk emekliliğini de kazanıp emekli olursa hem memur olarak hem işçi olarak emekli aylığını müstakil olarak ayrı ayrı alabilir.

- İşçi olarak çalışmış ve işçi olarak emekli aylığı bağlanmadan 2010 yılında memurluğa başlamış bir kişi, memurluk emekliliği için aranılan HİZMET + YAŞ koşulunu tamamlamasında işçi olarak geçen süreler bütün olarak değerlendirilir. Yani işçi hizmetlerin memurluk hizmetleriyle bütünleşmesi zorunludur.

- İşçi olarak çalışmış ve işçi olarak emekli aylığı bağlanmış. Aylık bağlandıktan sonra tekrardan işçi olarak çalışmış ve işçi emekli aylığını iptal olmuş. Bu durumdaki kişi emekli aylığı iptal olduktan sonra tekrar memur olarak çalışmaya başlar ve memur olarak HİZMET + YAŞ koşulunu tamamlarsa memur olarak tek aylık alabilir. Sigortadan ayrı aylık alamaz.

- İşçi olarak çalışmış, işçi olarak emekli aylığı bağlanmadan memurluğa başlamış. İster memurluğa başladığında işçilerin HİZMET + YAŞ koşulunu tamamlamış olsunlar, ister memurluğa başladıktan sonra işçilerin YAŞ koşulunu tamamlasınlar. Bu durumda hem işçi olarak hem de memur olarak ayrı ayrı aylık bağlanmaz. Hizmetler bütünleşir ve son 7 yılın hizmetinden 1260 gün ve daha fazlası memur olduğu için işçilik süreleri ve memurluk süreleri toplamı üzerinden memur olarak tek bir aylık bağlanır.

Açıklamalarımızın ve örneklerimizin net açılımı şu şekildedir.

Sosyal güvenlik kanunlarında yerini bulan hükümlere göre; işçi, esnaf veya memur olarak çalışmış olanların hizmetleri ayrı ayrı değerlenmez. Ayrı ayrı değerlenmesi için bir statüde emekli aylığı bağlanması gereklidir. Dolayısıyla bu hizmetler bütünleşir ve tek hizmet şeklini alır. Bu tek hizmet toplamına göre HİZMET + YAŞ koşulunu hangi statüde kazanmışlarsa o statüde emekli aylığı bağlanmaktadır.

Ek bilgi olarak:

2008 yılı Ekim ayından önce çalışanlar hakkında 2829 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. Buna göre son yedi yıl hizmetler içerisindeki hizmet fazlalığına göre aylık bağlayacak kanun hükmü belirlenir.

2008 yılı Ekim ayından sonra çalışanlar hakkında 2829 hükümleri uygulanmaz. Bunlar hakkında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 53 hükmü uygulanır. Burada son yedi yıl hizmetlere bakılmaz. Tüm çalışma süresinde hangi statüde fazla çalışılmış ise o statüye göre aylık bağlanır.

Açıklamalarımız bağlamında sonuç Değerlendirmemiz.

Hizmet olarak sigorta koşulunu tamamlamışsınız. Sigorta olarak yaş koşulunu da memur olarak çalışırken doldurmuşsunuz. Dolayısıyla işçi ve memurluk süreleriniz üzerinden tek aylık olarak memur statüsünde aylık alabileceğinizi hem işçi hem de memur olarak müstakil olarak ayrı ayrı aylık alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam