Aylıksız izin sonrası, ayın birinde göreve başlayan, birbuçuk maaş mı alır?

06/06/2017 16:29:00
Yazdır

Soru

Ben ayliksiz izine ayrıldım ve 01/06/2017 tarihinde dilekçe ile göreve başlayıp iş başı yaptım okulumda sorum şu ayın birinden 15 ine kadar olan maasimi mı alırım yoksa bir buçuk maaş mı alırım bu durumu anlatabilirsiniz . İyi günler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununu "Aylığın ödeme zamanı ve Esasları" başlıklı 164 üncü maddesinde;

"Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz" hükmü ile "Açıktan atanmada aylığa hak kazanma" başlık 165 inci maddesinde;
"Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabıyla ay sonunda ödenir." hükmü ile göreve başlayan memur atandıkları gün itibariyle maaş almaya hak etmektedirler.

Yukarıda her alan Kanun hükümleri kapsamında memur maaşları peşin ödenmekte olup, maaşlar ödendikten sonra ay içerinde askerlik veya doğum izni dönüşleri gibi nedenlerden göreve başlayanların maaşlarını ne şekilde alacağına dair kanuni bir düzenleme bulunmamakla birlikte, uygulamada, açıktan atama gibi uygulama yapılmakta ve başladığı tarih ile takip eden ayın 15 e kadarlık süreçteki kıst maaş ile tam maaş birlikte ödenmektedir.

Örneğin; 1 Haziran 2017 günü ücretsiz izin dönüşü yaptıysanız 1-14 Haziran arası 14 günlük kıst maaş ile birlikte 15 Haziran tam maaş ücretin aynı zamanda alınması gerekmektedir.

Bu soru 22,301 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam