TSK'daki görevden dolayı yıpranma payı, memurluğa geçişte yaştan düşer mi?

19/10/2017 18:26:00
Yazdır

Soru

Merhaba.... 10.06.1974 doğumluyum. 13.7.1994 yılında uzman jandarma olarak göreve başladım.15.06.2006 tarihinde kendi isteğimle istifa ederek ayrıldım, iki yıl sonra tekrar 14.04.2008 tarihinde kırıkkale üniversitesinde açıktan atama ile koruma ve güvenlik memuru kadrosunda işe başladım ve halen çalışmaktayım.

-- TSK'da ki yıpranma payım hem yaş hem de hizmetimden düşer mi?? bunun için ayrıca emekli sandığına başvurmam mı gerekiyor.

-- normal şartlarda kaç yaşında ve ne zaman emekli olabilirim.

Alakanız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

TSK.daki görevden dolayı kazanılan yıpranma payı memurluğa geçişte yaştan düşer mi? Sorunuzu durumunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Uzman Jandarmalar 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu;

Uzman Erbaşlar da 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu,

Kapsamındadırlar.

Uzman jandarma ve uzman erbaş her iki görev için fiili hizmet süresi zammı vardır ve fiili hizmet süresi zammının uygulanması da her iki meslek grubu için aynıdır.

Biz görev ünvanınız uzman jandarma olduğunu belirttiğinizden dolayı konuyu 3466 sayılı Kanun kapsamında inceleyeceğiz.

3466 sayılı Kanuna tabi olanların fiili hizmet süresi zamları bulunur. Her yıl için 3 ay yıpranma payı verilir. Bu yıpranma payı emeklilik yaş grubunu belirlemede kullanılır, ayrıca emeklilik hizmet süresine katkı sağlar. Bu yıpranma payı olan tüm meslek grupları için emeklilik kazanımını öncelikli tamamlamada avantajlı bir durum olup, yıpranma payının bazı yıpratıcı meslek gruplarına uygulanması da doğrudur.

Emeklilik açısından da 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa bağlıdırlar. Ancak, 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa Uzman Jandarma olmuş kişiler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa bağlıdır.

Uzman Uzman jandarmalar da diğer devlet memurları gibi hizmet ve yaş koşulunu tamamlamak suretiyle emeklilik hakkından yararlanmaktadırlar.

8.9.1999 tarihinden önce hiçbir şekilde çalışması bulunmayan ve bu tarihten sonra Uzman Çavuş olanların Hizmet ve Yaş koşullarında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 39 uncu maddesi dikkate alınmaktadır. Buna göre;

Fiili Hizmet Süresi Zammı dahil 25 yıl Hizmet + 60 Yaş = Emeklilik

olmaktadır. (60 yaş grubundan kazanılmış olan yıpranma paylarının 3 yılı geçmemek üzere yarısı indirilmek suretiyle gerçek emeklilik yaş grubu tespit edilir)

8/9/1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olanların Hizmet ve Yaş koşullarında ise 5434 sayılı Kanunun Geçici Madde 205 hükmü uygulanır. Bu maddeye göre de 25 hizmet yılının yanı sıra kademeli yaş grubu tespit edilir ve yıpranma paylarının toplamı ne kadar ise tamamı emeklilik yaş grubundan indirilir.

Uzman jandarma mesleğinde kazanılmış haklar bakidir. Bu nedenle yıpranma paylarının uzman jandarmalıktan ayrıldıktan sonra memur olarak çalışma olması halinde de hem hizmet hem de emeklilik yaş grubunu belirlemede esas alınır ve emeklilik yaş grubu daha önceye çekilir.

Bu bağlamda durumunuzu değerlendirmemiz:

1- Emeklilik yaş grubunuz 52 yaşınızı dolduracağınız tarih olacaktır.

2- Yaş olarak gerçek emeklilik tarihiniz de 2 yıl 11 ay 23 günlük yıpranma payınızın yaş tarihinizden düşülmesi sonucunda 17/06/2023 tarihi olur. Bu tarih itibariyle de 25 hizmet yılından fazla hizmet süreniz olacaktır.

3- Yıpranma payınız her durumda Özlük dosyalarınızda ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında olacağını, bu işlem için kişisel olarak bir müracaatınıza gerek olmadığını söyleyebiliriz. Ancak, şu anda çalışmakta olduğunuz kurumun yıpranma payınızın yaş grubundan indirilmesi konusunda bilgi sahibi olduklarını/olacaklarını düşünmekle birlikte kişisel olarak öğrenmenizde fayda olacağını düşünmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam