Kıst maaşım ay sonunda mı askerlik dönüşünde mi ödenir?

17/12/2017 16:00:00
Yazdır

Soru

Merhabalar.

22 Kasım tarihinde atandığım kamu kurumunda göreve başladım. 13 Aralık tarihi itibariyle askerlik sebebiyle ücretsiz izne ayrılmayı planlıyorum. Maaş günü 15i olduğu için tam bir maaş alamayacağımı biliyorum. Sorum şu ki, 22 Kasım - 13 Aralık tarihleri arasındaki çalışmamdan kaynaklı ücretim, 15 Aralık tarihinde hesabıma yatar mı, yoksa ödeme için dönüşüm mü beklenir? Ayrıca sorularımı değerlendirmeye alıp ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/G maddesi:

"Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır."

657 sayılı Kanunun 164 ve 165. Maddesi:

"Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz."

"Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabiyle ay sonunda ödenir."

Hükümlerde yer alan "ayın başında" ibaresi 28.9.1988 tarihli ve 3472 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin son fıkrası uyarınca Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile ilgili kanunlarda yer alan "aybaşı" ibaresi, "ayın 15'i" olarak anlaşılmalıdır.

Memurluğa ilk atamada göreve başladığınız günden itibaren aylığa hak kazanırsınız. Bu nedenle gelecek aya ait maaşınız ücretsiz izin nedeniyle yatmayacak ancak geçmiş döneme ait kısıt maaşınız hesaplanıp ödenecektir.

Kanuna göre, kıst şekilde hesaplanan aylık ay sonunda ödenmelidir. Buna göre ilk aylığınızın gün hesabıyla en geç 15 aralıkta ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam