Kurumum aynı anda birden fazla kuruma muvafakat vermeyi reddediyor

19/01/2018 10:12:00
Yazdır

Soru

İyi günler Memurlarnet. Bu sefer ki sorum aynı anda birden fazla kuruma muvafakat verilebilir mi? 2017 yılında Bakanlığına geçiş için kurumum tarafından muvafakat verilmesine rağmen, bakanlık tarafımdan tarafıma olumlu/olumsuz herhangi bir cevap verilmedi. Ben de Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmak istediğim zaman, kurumumuzun Personel Daire Başkanlığı, Bakanlığından feragat dilekçesi vermediğim ve dilekçeme cevap gelmediği sürece KYK ile muvafakat sürecinin başlatılamayacağını söyledi. Yani önce bakanlıktan vazgeçip, daha sonra KYK'ya başvurmam istendi. Bunun yasal dayanağı var mıdır? Benzer durumda bulunan memurlar ile yaptığım görüşmelerde böyle bir durumun olmadığını, iki kuruma da muvafakat verildiğini söylediler. Şimdi bu durumda ne yapabilirim. Yani Bakanlıktan vazgeçtikten sonra KYK'ya muvafakat verilmeme ihtimali de var. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da istemiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74. Maddesi:

"Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür."

Kurumlar arası nakil işlemini sıralayacak olursak:

1-Memur geçmek istediği kuruma müracaat etmesi,

2-Memurun müracaat ettiği kurumun memurun hizmetine ihtiyaç duyması, almak istemesi, nakil hususunda muvafık olması,

3-Memuru naklen almak isteyen kurumun çalıştığı kurumdan muvafakatinin istenmesi,

4-Memurun çalıştığı kurumun memurun naklini uygun görmesi halinde muvafakat vermesi, naklinin isteyen kuruma yapılmasının mümkün olduğunu bildirmesi,

5-Memuru naklen almak isteyen kurum muvafakat üzerine memurun atamasını yapmak suretiyle çalıştığı kuruma göndermesi,

6-Memurun çalıştığı kuruma gelen atama yazısının memura tebliğ edilmesi ve işliğinin kesilmesi,

7-Kurumlar farklı yerlerde ise 15 aynı yerde ise ertesi gün yeni kurumda (iş yerinde) görev başlanılması,

olarak sıralanabilir.

Anılan Mevzuat hükmü uyarınca, kurumlar arası nakil işlemi kurumların muvafakati ile sağlanmakta olup, kurum amirlerinin muvafakat verip vermeme konusunda takdir yetkileri bulunmaktadır. Yetkili merciler bu takdir yetkilerini, talep edilen personele olan ihtiyaçlarını kamu yararı ve hizmet gerekleri çerçevesinde değerlendirmek suretiyle kullanmalıdır.

Sonuçta kurumların birden fazla kuruma muvafakat vermemelerine yönelik bir mevzuat gözükmüyor. Ancak iki kuruma birden aynı dönemde muvafakat verilmesi uygulamada sorunlara yol açabilecektir. Örneğin ilk kurum atamayı tamamlarsa sonra verilen muvafakat geçersiz olabilecektir. Çünkü artık muvafakat verme hakkı atamayı yapanda olacaktır. Benzer ve başka sorunlar oluşmaması için kurumunuzun ilk verdiği muvafakat işleminin sonuçlanmasını talep etmesinde bir sakınca olmadığını düşünüyoruz. Bizce takdir yetkisine kapsamında da değerlendirilebilir. Bu nedenle kurumunuzun muvafakatini alan Bakanlığa başvurarak atamanın sonuçlandırılması ve kurumunuzun bilgilendirilmesini talep etmenizin uygun olacağını düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam