İşçi emeklisi, 11 yıllık memurluk hizmetini 15 yıla tamamlarsa ikinci bir aylık alabilir mi?

29/06/2019 04:07:00
Yazdır

Soru

Daha önce soruma cevap almıştım. Ancak sorumu size tam olarak yazmak istiyorum. Ben 1952 doğumluyum 1966 yılında MKE'de işçi olarak işe başladım. 25 yılımı doldurduğum için 1993 yılında emekli edildim. Daha sonra 1994 MEB'e diplomam olduğu için başvurarark kadrolu öğretmen olarak atandım. İki maaş almaya başladım. 2008 yılına kadar çalıştım. 2005 yılında çıkan bir kanun ile iki maaş aldığım için 2008 yılında öğretmenlikten istifa ettim. 2005-2008 arası aldığım emekli maasını geri iade ettim. Şuan sadece işçi emekli maaşımı alıyorum. 14 yıl meb de kadrolu öğretmen olarak çalıştım. Bu 14 yıl boyunca arada istifalarım olduğu için toplam çalışma gün sürem 3900 dür.

Buradan daha önce soru cevaplarda okuduğum 15 yıl tamamlanınca memur aylığı bağlanabilir cevabına ilişkin 3900 ün üstünü tamamlasam memur emekliliği bağlanır mı?

Cevap

İşçi Emeklisi iken Memur olan kişi tek aylık alır mı? Sorunuzu bu başlık altında değerlendirmekteyiz.

Ziyaretçimizin daha önce göndermiş olduğu durumuyla ilgili sitemizde soru cevap bölümünde değerlendirmelerimizi yapmıştık. Bu kez ziyaretçimiz durumunu farklı bir soru ile sorması üzerine durumunu bu başlık altında değerlendirmekteyiz.

Değerlendirmede esas alacağımız Kanunlar;

1- 2829 sayılı sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun

2- 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü

3- 506 sayılı Kanun

2005 yılına kadar İşçilerin emekli olduklarında emekli aylıklarının kesilme işlemi sadece yine işçi olarak bir işyerinde tüm sigorta kollarına tabi SGK. primi kesilmek suretiyle çalışmaları halinde yapılıyordu. Yani bir işçi emeklisi, ister Bağ-Kur, ister Devlet Memuru olarak çalışsın 2005 yılına kadar işçi aylığını alabiliyordu.

2005 yılında çıkan 5335 sayılı Kanun bu durumu değiştirmiştir. Emekliler şayet yeniden bir işe girdiklerinde iki aylığı birden almamaya başlamışlardır. Yani emekli veya yaşlılık aylığı kesilme şartları 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile yapılmıştır. Bu madde ile yapılan düzenleme, emeklilik statüsündekilerin yeniden görev alıp alamayacaklarının belirlenmesi, görev alanların hangi durumlarda aylıklarının kesilmeyeceği ve hangi şartlarda aylıklarının kesilmesi gerektiğini belirlemiştir. 2005 yılında yapılan bu işlem 2829 sayılı birleştirmeyi sağlayan kanunun uygulamasını gerektirmiyor. Dolayısıyla hizmetlerin birleştirilmesini sağlamıyor.

Bu açıklamalarımız bağlamında;

1- Memurluk görevinizden ayrılmanız nedeniyle işçi emekli aylığınızın ödenmesi işleminin doğru olduğunu söyleyebiliriz.

2- 11 yıllık memurluk hizmetleriniz işçilik sürenizle daha önce aylık bağlanmış bir hizmet olması nedeniyle bütünleşmez. Bu nedenle de işçi emekli aylığınızda bir değişme olmaz.

3- İşçilikle memurluk hizmetlerin tek bir hizmet haline gelmesi için memurluğa başlamadan önce işçi olarak çalışıp işçi aylığının SSK. mevzuatına göre kesilmesi gerekiyor.

4- 11 yıllık memurluk sürenize karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu size toplu bir ödeme yaparak hizmetlerinizi tasfiye eder.

5- Şayet memurluk hizmetleriniz toplamı 15 yılı doldurmuş olsaydı, Sosyal Güvenlik Kurumu işçi emekli aylığı dışında 61 yaş dolumunda memur aylığı olarak ikinci bir aylık bağlardı. İşçi emekli aylığı da ayrıca görevinizden ayrıldığınızda ödenirdi. 11 yıl sonra çalışıp ayrıldıktan sonra işçi emekli aylığınız ödenir.

6- 2005 yılı öncesinde işçi iken 2005 yılına kadar memur olarak çalışma durumunda da hizmetler bütünleşmez. Bu süre içerisinde işçi emekli aylığınızın ödenmesi de doğrudur. Yalnız işçi iken bu aylığını yine işçi olarak çalışarak kestiren ve daha sonra memur olma durumunda hizmetler birleştirilir. Yoksa birleştirilmez. 2005 yılı öncesi durum için örnek; Mayıs 1993 yılı SSK. işçi emeklisi, işçi emeklisi aylığını kestirmeden Ekim 1993 tarihinden Aralık 2004 tarihine kadar memur olarak çalışsa bile SSK ile EMEKLİ SANDIĞI hizmetleri birleştirilmez. Aynı durum 2005 ve sonraki tarihler içinde geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

7- Memur olarak 11 yıl üzerinin 15 yıla tamamlanması, yani borçlanılması sistemi bulunmaz. Bu nedenle borçlanma yapmak suretiyle memur hizmet sürenizin artması sağlanamaz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam