Yurtdışında yüksek lisans yaptım uzman veya uzman yardımcısı atanabilir miyim?

05/09/2018 10:52:00
Yazdır

Soru

İyi günler. 2012-2016 yılları arasında istanbulda bir belediyede 657 - mühendis kadrosunda çalışmaktaydım. Daha sonra istifa ederek yurtdışına yüksek lisans yapmaya gittim. Medya alanında yüksek lisans yaptım. Şimdi Kamuda iletişim alanında faaliyet gösteren bir kuruma geri dönmek istiyorum. İstifa sonrası geri dönüşte herhangi bir kurumda uzman veya uzman yardımcısı kadrosuna başvurabilir miyim?

Konuyla ilgili bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. İyi günler dilerim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. Maddesi:

"İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler."

Uzman ve uzman yardımcılığına giriş 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41. Maddesindedir:

"Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla kurumun görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere merkez teşkilatlarında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilir.

Uzman yardımcıları mesleğe özel yarışma sınavı ile alınır. Uzman yardımcılığı giriş sınavı merkezi sınav sonuçlarına göre; yazılı ve sözlü sınav veya yalnızca sözlü sınavdan oluşur."

92. maddeyle durumunuza uygun memur kadrolarına tekrar atanabilirsiniz.

Ancak ek 41. madde nedeniyle, yüksek lisans yapmış olmanızın uzman yardımcısı ve uzman kadrolarına sınavsız atanmanıza imkan vermeyeceğini düşünüyoruz. Bu kadrolara geçebilmek için özel yarışma sınavlarına girerek başarılı olmalısınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam