Sözleşmeli personelin unvan değişikliği nasıl olur?

10/11/2020 17:41:00
Yazdır

Soru

4/B'li yurt yönetim personeli olarak görev yapıyorum. 4 yıllık sosyal hizmetler bölümünden mezun oldum. Aynı kurumda unvan değişikliği ile sosyal çalışmacı pozisyonuna atanabilir miyim?

Cevap

Kamuda çalışan 4/B statüsündeki sözleşmeli personelin temel sorunları; görevde yükselme ve unvan değişikliği haklarının olmaması, kurumlararası nakile izin verilmemesi, kurum içi tayin imkanlarının kısıtlı olmasıdır. Söz konusu personelin kadroya geçme isteklerinin temelinde bu sorunlar yatmaktadır. Bu sorunlar dışında bazı unvanlar dışında sözleşmeli personel ile aynı unvandaki memurların maaşları neredeyse eşittir.

4/B kapsamındaki sözleşmeli personelin çalışma koşulları 1978 yılında yürürlüğe konulan, ek ve değişiklikleri ile bugüne kadar uygulanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile düzenlenmiştir. Esasların ek 4. maddesinde, "Sözleşmeli personelin, unvan değişikliği suretiyle atamasının yapılacağı pozisyon için öngörülen ilk defa hizmete alınma prosedürüne riayet edilmesi kaydıyla, unvan değişikliği mümkündür." hükmü yer almaktadır.

Esaslar'ın ek 2. maddesinde sözleşmeli personel için dört farklı hizmete alınma prosedürü düzenlenmiştir. Bunlar; sınavsız alım, mesleki uygulamalı sınav ile alım, KPSS puanı üstünlüğüne dayalı alım ve KPSS artı yazılı ve/veya sözlü sınav ile alımdır. Esaslara ekli 1 sayılı cetveldeki pozisyonlar ile bazı kurumlar için özel olarak belirlenmiş pozisyonlara alım sınavsız yapılmakta, ekli 2 sayılı cetveldeki pozisyonlara ise mesleki uygulamalı sınav ile personel alınmaktadır. Görüldüğü üzere ilk defa sözleşmeli personel pozisyonlarına alım usulü pozisyon unvanı ve kurumlara göre farklılık göstermektedir. Bu yöntemler dışında sözleşmeli personelin atanma için gerekli niteliklere sahip olsa bile sınavla veya sınavsız olarak ya da kurumun takdirine bağlı olarak unvan değişikliği yapabilmesi mümkün değildir.

Esaslara ekli 4 sayılı cetvelde sosyal çalışmacı unvanı için gerekli asgari nitelikler belirlenmiş olup, buna göre söz konusu unvana atanmak için asgari nitelik olarak yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde eğitim veren ilgili bölümlerinden mezun olma şartı getirilmiştir.

Esasların ek 2. maddesine göre Gençlik ve Spor Bakanlığında spor uzmanı, antrenör ve gençlik çalışanı pozisyonlarına; KPSS puanı üstünlüğüne göre alım yapılacak pozisyon sayısının on katı aday arasından yazılı ve sözlü sınav ya da sözlü ve/veya uygulamalı sınav ile alım yapılmakta, ayrıca olimpik veya paralimpik ya da deaflimpik spor dallarında avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonalarında ilk üç dereceye girenler ile bu dallarda 15 defa milli sporcu olanlar ve antrenörleri sınavsız olarak ve başka bir nitelik aranmaksızın spor uzmanı veya antrenör pozisyonlarına atanabilmektedir.

Sonuç olarak Gençlik ve Spor Bakanlığında 4/B maddesi kapsamında görev yapan yurt yönetim memurunun sosyal çalışmacı pozisyonuna doğrudan idarenin takdiriyle atanması mümkün bulunmamakta olup, atama için; geçerli bir KPSS puanı bulunan ilgilinin kurum tarafından sosyal çalışmacı pozisyonlarına alım için yapılacak ilana başvurması ve sıralamaya girmesi; ayrıca sınav yapılması halinde sınava alınacaklar için yapılacak sıralamaya girmesi, akabinde yapılacak sınavda başarılı olması gerekmektedir. Aynı şekilde diğer kurumlarca yapılacak alımlara da başvuru yapılması mümkün olup, öğrenim durumu ile ihraz ettiği unvanlara atanmak için sözleşmesini tek taraflı fesheden sözleşmeli personel bir yıl bekleme şartına tabi olmadığından yapılacak sınav sonucunda başarılı olunması halinde farklı bir kurumdaki sosyal çalışmacı pozisyonuna atama yapılmasının mümkün olduğunu değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam