Yıpranma puantajı tutulması fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacağı anlamına gelir mi?

24/11/2020 11:43:00
Yazdır

Soru

Sigorta girişi 1976, memurluk 1982, fiili hizmet başlangıcı 1988- bitiş 1997 oldu. 2007 matbaacı olarak memurluk yaptım 3 yıl 4 ay fiili hizmet puantajlarım tutuldu parası her yıl düzenli olarak yattı emekli oldum fiili hizmetimi emekli sandığı kabul etmedi. Ankara bölge mahkemesinde 5 yıl sonra emekli sandığı haklı bulundu benim 10 yıla da 150 tl o zamanın toplam para makbuzlarda yattı ben mağdur oldum nede bu parayı ala bildim bana bu konuda yardım edermişsiniz kazanılmış hakkımı resmen alamadım

Cevap

Yıpranma paylarından dolayı Kurumlarca SGK ya yatırılan tutarlar için memurdan kesinti yapılır mı?

Yıpranma payları bugün için 5510 sayılı Kanun Madde 40 hükümleri kapsamında yürütülür. 2008 yılı Ekim ayından önce fiili hizmet zammı karşılıkları ise 5434 sayılı Kanun hükümleri kapsamında yürütülür.

Fiili hizmet süresi zammı karşılıkları için 5434 e tabi olanlar için 5434 sayılı Kanun Madde 32 ve 34 hükümleri, 5510 a tabi olanlar için ise 5510 sayılı Kanun Madde 40, 81 ve 86 hükümleri uygulanır.

Her iki Kanunda da fiili hizmet zammı karşılık tutarları tamamıyla Kurumlar tarafından hesaplanıp Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir ve bu gönderilen karşılık tutarları için ayrıca memurdan bir kesinti yapılmaz.

Kısa açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

2008 yılı Ekim ayından önce memur olmanız nedeniyle 5434 e tabi olmaktasınız. 5434 olsun 5510 olsun fiili hizmet süresi zammına müstehaklık hususu bu kanunlardaki şartlara bağlı olmaktadır. Yani fiili hizmet süresi zammı puantajlarının tutulması veya kesintisinin SGK ya yatırılması fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacağı sonucunu getirmez.

Bu nedenle hangi görevlerde çalışan memurların fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmaları gerektiği Kanunlarla düzenlenmiş olduğundan ve bu düzenlemeler kapsamında da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından fiili hizmet süresi zammına müstehak olup olmadığının tespitinin yapılması yanlış bir işlem değildir.

Sizin hakkınızda da fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmama durumu sadece hizmet sürenizin eksik olmasını sağlayacağını, ancak bu süreler için sizden herhangi bir kesinti yapılmaması nedeniyle adınıza ödenecek bir tutarın da olmayacağını, değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam