2008 Ekim sonrası memurluğa başlamış olan ziyaretçimizin soruları ve cevaplar

19/07/2021 15:44:00
Yazdır

Soru

1981 doğumluyum. 2 Nisan 1999'da 4A-SGK lı olarak işe başladım ve 2010 yılına kadar aralıklı olarak toplam 2937 gün uzun vadeli sigortam yattı. Aralık 2007-Haziran 2008 arasında 6 ay kısa dönem askerlik yaptım. 24 Ağustos 2010' da ilk kez müfettiş yardımcısı (memur) olarak açıktan atandım ve halen müfettiş (memur) olarak çalışmaktayım.

Malum emeklilikle ilgili farklı yıllarda birçok yasal düzenleme gerçekleşti ve özellikle 2008 yılındaki düzenleme sonrası ilk memur olanların ileride emekli aylıkları 2008 öncesi memur olanlarınkine göre (bence eşitlik ilkesine aykırı ancak) oldukça düşük olacak. Benim hesabıma göre 5975 prim günü benim kamudan emekli olmam için yeterli prim günü olup ben zaten hem 7 000 küsür prim günü ödemeyi 4a ve 4c li olarak hem de son 11 yılı (neredeyse) kamuda doldurduğumdan bugün itibariyle hem prim günü hesabı hem de son 7 yıl hesabı bakımından bugün kamudan emekli olabiliyor olmam lazım. Eğer 25 yıl hizmet zorunluğu kamudan emeklilik bakımından beni etkiliyorsa ilk uzun vadeli sigorta bakımından işe girişim de 2 Nisan 1999 olduğundan 2 yıl 9 ay gibi bir sürem var; bu da 7 yılın yarısı olan 3,5 yıl ya da 1260 günden az olduğuna göre çalışmasam dahi bugün kamudan emekli olabilirim gibi anlıyorum. Ancak çok farklı çok değişik cevaplar aldığımdan size sormak istediğim sorularım var.

Sorularım senaryolar bakımından farklılık arz ediyor;

1. Bu şartlarda Temmuz 2021 itibariyle kamudan emekli olmaya hak kazanmış mıyımdır?

2. Temmuz 2021 itibariyle kamudan emekli olmaya hak kazanamadıysam kamudan emekli olabilmek için en az ne kadar süre ile kamuda çalışmam gerekir?

3. Temmuz 2021 itibariyle kamudan emekli olmaya hak kazanamadıysam ancak kamudan ayrılır ve 4A lı olarak bir yerde çalışırsam en az ne kadar süre çalışırsam son 7 yıl süre göz önüne alınarak kamudan emekli olmuş sayılırım ya da sayılabilirim?

4. Temmuz 2021 itibariyle ya da sonrasında kamudan emekli olmaya hak kazandığım takdirde emeklilik dilekçesi verip emeklilik işlemlerim tamamlandıktan sonra 4A lı ya da 4B li olarak çalışmaya devam edersem kamudan emekli sayılma durumum etkilenir mi?

Teşekkür eder, cevaplarınızı almayı dilerim

Cevap

.

Kısa bilgiler;

1 Ekim2008 tarihinden önce memurluk hizmeti olmayan ve bu tarihten sonra ilk defa memurluğa başlamış olanlar 5510 a tabi olurlar. Ancak;

- 1 Ekim 2008 tarihinden önce işçi, esnaf gibi hizmetleri olanlar hakkında emeklilik yaş ve emeklilik hizmet değerlendirmesinde 5434 sayılı Kanun, hizmet bütünleşmesinde de 2829 sayılı Kanun, yani son 7 yıl hizmet kuralı uygulanır.

- 1 Ekim 2008 tarihinden önce işçi, esnaf, memur olarak hiç hizmetleri olmayanlar hakkında hizmet bütünleşmesinde 5510 uygulanır ve çalışma hayatı içerisinde en fazla hangi statüde geçen hizmet varsa o alınır, son 7 yıl hizmet kuralı uygulanmaz.

- Emeklilik aylığı olarak 5510 uygulanır.

- Emeklilik yaş grubunun hesaplanmasında şayet işçi, esnaf gibi hizmetlerinin toplamı 23/05/2002 tarihine kadar olan kısmının toplamı en az 3 yıl ise emeklilik yaş grupları 60 yaştan daha az olur, şayet en az 3 yıl değil ise 60 yaş grubu olur.

- Memurluk statüsünden emekli olabilmek için; 8 Eylül 1999 tarihi öncesi çalışmaları olanlardan kadın için 20, erkek için 25 hizmet yılı; bu tarihten önce çalışması olmayıp bu tarihten sonra çalışmaya başlamış olanlardan kadın ve erkek 25 hizmet yılını tamamlaması gerekir.

- Sigortalılık başlangıcına göre emeklilik şartlarının hesaplanması işçi olarak emekli olunması halinde uygulanmaktadır. Bu durumda sigortalılık süresi ve daha az prim ödenmiş hizmetler üzerinden emekli olunması mümkündür. Ancak, memurlukta mutlaka belirttiğimiz gibi kadın ise 20 erkek ise 25 hizmet yılının, yani prim ödenmiş hizmetlerinin tamamlanması gerekir.

- Emekli olduktan sonra özel sektörde çalışılması emekli aylığını etkilemez, bu çalışmalar bittikten sonra da bu süreler hizmet bütünleşmesine dahil edilmez.

- Emekli olduktan sonra şayet kamu sektöründe bir çalışma olur ise bu defa emekli aylıkları ödenmez, bu çalışma bittikten sonra ödenmeye başlanır, yine kamu sektöründeki çalışmalar hizmet bütünleşmesine dahil edilmez. Bu konuyla ilgili 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü uygulanır. Bu konularla ilgili değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

Soru 1 ve 2: Bu şartlarda Temmuz 2021 itibariyle kamudan emekli olmaya hak kazanmış mıyımdır? Temmuz 2021 itibariyle kamudan emekli olmaya hak kazanamadıysam kamudan emekli olabilmek için en az ne kadar süre ile kamuda çalışmam gerekir?

Cevap 1-2 : Memur statüsünden emekli olmanız için mutlaka 25 hizmet yılınızı, yani SGK primleri ödenmiş hizmetlerinizi tamamlamanız gereklidir. Emeklilik yaşı olarak da, şayet 23/05/2002 tarihine kadar olan SGK primleri ödenmiş çalışmalarınızın toplamı en az 3 yıl ise 58 yaş grubu olur. Sonuçta hem 25 yıl çalışılan hizmetlerinizin olması hem de 58 veya 60 yaş grubunuzu tamamlamanız halinde memur statüsünden emekli olmanız mümkün olacaktır. Verdiğiniz bilgilere göre hizmet toplamınız 19 yıl 2 ay olarak hesaplamaktayız, bu hizmet ile emekli olamazsınız, ancak bu hizmet ile 61 yaşınızı doldurduğunuzda memur statüsünde emekli olabilirsiniz veya yine memur statüsünden 58 veya 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmanız için bu hizmetinizi 25 yıla tamamlamanız gerekir.

Soru 3- Temmuz 2021 itibariyle kamudan emekli olmaya hak kazanamadıysam ancak kamudan ayrılır ve 4A lı olarak bir yerde çalışırsam en az ne kadar süre çalışırsam son 7 yıl süre göz önüne alınarak kamudan emekli olmuş sayılırım ya da sayılabilirim?

Cevap 3- Memurluktan ayrılıp işçi statüsünde çalışma durumunda yine memurluktan emekli olabilmeniz için işçi statüsünde 3 yıl 6 aydan daha az bir süre çalışmanız gerekir, yani 3 yıl 5 ay 29 gün çalışmanız gerekir, 3 yıl 6 ay veya daha fazla olursa memur statüsünden emekli olunamaz.

Sonuçta işçi ve memurluk hizmetlerinizin toplamının memurluktan ayrılmayı düşündüğünüz tarihteki toplam hizmet sürenizin en az 21 yıl 7 ay olması gereklidir. Bu durumda da 3 yıl 5 ay 29 günü geçmemek üzere işçi olarak çalışırsanız yine memur statüsünde emekliliğiniz mümkün olur, ancak belirttiğimiz gibi mutlaka emeklilik yaşınızı da tamamlamanız gerekir.

Soru 4- Temmuz 2021 itibariyle ya da sonrasında kamudan emekli olmaya hak kazandığım takdirde emeklilik dilekçesi verip emeklilik işlemlerim tamamlandıktan sonra 4A lı ya da 4B li olarak çalışmaya devam edersem kamudan emekli sayılma durumum etkilenir mi?

Cevap 5- Temmuz 2021 tarihinde emekli olma şartlarını (25 yıl hizmet ve emeklilik yaşı) taşımamaktasınız, ileride bu şartları taşıyıp emekli olduktan sonra işçi veya esnaf olarak çalışmanız memurluk statüsünden emekli olma durumunuzu etkilemez. Ancak, emekli olduktan sonra şayet kamu sektöründe bir çalışma olur ise bu defa emekli aylıkları ödenmez, bu çalışma bittikten sonra ödenmeye başlanır, yine kamu sektöründeki çalışmalar hizmet bütünleşmesine dahil edilmez. Bu konuyla ilgili 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü uygulanır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam