Çocuk gelişimcisi iken uzman olarak nakledilen İFP, hangi ek gösterge üzerinden emekli olur?

08/07/2005 09:33:00
Yazdır

Soru

Özelleştirme kapsamında yer alan kamu iktisadi teşebbüsünde sözleşmeli personel statüsünde çocuk gelişimcisi kadrosunda çalışmakta iken 4046 sayılı Kanunun 22 maddesi hükmü uyarınca bir bakanlığın 1inci derece uzman kadrosuna atamam yapıldı. Emekli olmama çok kısa bir süre kaldı emekli keseneğimde ek göstergenin kaç olması gerektiği hususunda tereddütler oluştu bu hususta bana yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. İşçi statüsünde istihdam edilen personel hakkında ise iş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinde "Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak istihdam edilecek personelin kadro, ünvan derece ve sayıları ekli 1 sayılı cetvelde gösterilmiştir. Sözleşmeli statüde istihdam edilecek personele ait pozisyonların unvan ve sayıları Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir. Yeni kadro ve pozisyonların ihdası ile ihdas edilmiş kadro ve pozisyonların iptal ve değişiklikleri Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılır." denilmektedir. Bu çerçevede ihdas edilen kararnamenin eki cetveller incelendiğinde görülecektir ki I sayılı cetvelde yer alan memur kadroları hizmet sınıfı derece ve adet olarak belirlenmiştir. Söz konusu durum Devlet memurları tabii oldukları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca zorunluluktur.

Bilinen konuyu tekrar hatırlatacak olursak 657 sayılı Kanun devlet memurlarını 10 hizmet gurubuna ayrılmıştır. 36 ncı madde de hizmet sınıfları tadat edilmiş ve tanımlanmıştır. Mezkur Kanun uyarınca kadrosuz memur çalıştırılması mümkün değildir. Kadroların tespiti başlıklı 33 üncü maddesinde "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.
İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birliklerin kadroları yetkili organlarınca hazırlanarak İçişleri Bakanlığının onayı ile tamamlanır.
Yukarıdaki fıkrada sözü edilen kadroların kaldırılması veya bu kadrolarda yapılacak değişiklikler de aynı usule tabidir.
"denilmekte olup, anıla hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarihli ve 18251 Mükerrer sayılı resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki memur kadrolarının yer aldığı I sayılı cetvel kurumsal bazda kadrolar; sınıfı, derecesi, unvanı ve adedi olarak belirlenmiştir. Aynı Kararnamenin II sayılı cetvelinde ise sözleşmeli personel pozisyonları yer almakta bu pozisyonlar kurumsal bazda unvan ve sayı olarak belirlenmiştir. 399 sayılı KHK nin cetveli incelendiğinde bu açıkca görülmektedir. YANİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYONLARINDA SINIF VE DERECE YOKTUR.

Kitlerde 399 sayılı KHK tabii çalışan sözleşmeli personel 12 maddede yer alan "Sözleşmeli statüde istihdam edilecek personel, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabidir." hüküm gereğince Emekli Sandığı ile ilgilendirilmiş olup, emeklilik kesenek ve karşılıkları emsali devlet memuru esas alınmak suretiyle kesilmekte ve aynı haklar ile emeli olmaktadırlar.

657 sayılı Kanuna tabi olarak personel çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarında çocuk gelişimcisi kadrosunda çalışan personel 657 sayılı kanun 36 maddesi sayılan sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer almaktadır. 190 Sayılı Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde eki cetvellerde çocuk gelişimcisi sağlık hizmetleri sınıfında yer almaktadır.

Anılan kanunun 43 üncü maddesinin B bendinin 2 nci fıkrasında "Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz." hükmü yer almakta , bu hüküm ile mühendis, doktor, kaymakam ve bunun gibi kariyer kabul edilen sınıflardan 1,2,3 ve 4 üncü dereceli Kadrolara atananların ek göstergeleri kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamamaktadır. Şöyle ki kazanılmış hak aylığı 4 üncü derece bir mühendis 1 inci dereceli bir kadroya atandığında atandığı kadronun ek göstergesi sınıfı için belirlenen ek gösterge olan 1600 düşük ise atandığı Kadronun ek göstergesini almaktadır. Hizmetine bağlı olarak kazanılmış hak aylık derecesi değişmesi halinde ise teknik hizmetler sınıfının ek göstergesi yüksek ise ondan faydalanmaktadır. Kişinin kazanılmış hak aylık derecesi atandığı kadroda bir inci dereceye geldiğinde kadronun ek göstergesi 3600 dan düşük olması halinde kişi 3600 ek göstergeden faydalanmaktadır. Emeklilik kesenekleri aynı şekilde kesilmektedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 43 üncü maddesinin b bendi "Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim - öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir." hükmü uyarınca lisans düzeyinde elde edilen unvanları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkili bulunmaktadır.

24/11/1994 tarih 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine Ve Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun da Kuruluşların, özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının % 50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin; satılması veya devredilmesi halinde satış veya devre ilişkin sözleşmenin imzalanmasından, bunların küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi veya kuruluşların ihtiyaç fazlası personelin nakli düzenlenmiştir.

Yukarıda yer verilen hükümler ile mer'i mevzuatın birlikte değerlendirilmesi sonucunda;
1-Çocuk gelişimcisi unvanı yalnız sağlık hizmetleri sınıfında bulunduğu,
2-657 sayılı Kanuna tabii sağlık hizmetleri sınıfında yer alan çocuk gelişimcisi kadrosuna 2547 sayılı kanun 43 maddesi hükmü uyarınca anılan unvanı ihraz eden ve atanan ilgilinin 1 inci derece ek göstergesinin 657 sayılı kanunun I sayılı ek gösterge cetvelinin ilgili hükmü uyarınca sağlık bilimleri lisansiyeri olması sebebiyle 3000 ödenmesi ve emekliliğinin de aynı göstergeden yapılması, Çocuk gelişimcisi kadrosunda iken kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarından birine atan Devlet memurunun atandığı göstergenin ek göstergesi çocuk gelişimcisi karosunun ek göstergesinden düşük olması halinde çocuk gelişimcisi için belirlenen ek göstergeden faydalandırılması, İlgilinin kazanılmış hak aylık derecesi bilahare yükselmesi halinde de yükseldiği derece için çocuk gelişimcisi kadrosu için belirlenmiş ek göstergeden faydalandırılacağı,
3- Pozisyonlarının sınıf ve derecesi bulunmayan 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilen 5434 sayılı Emekli Sandığı iştirakçileri emsali devlet memurları gibi emekli edilmektedir. Bu nedenle, Çocuk gelişimcisi pozisyonunda Emekli Sandığı iştirakçisi olan ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilen personelin emeklilik kesenek ve karşılığının emeklilik derce ve kademesi esas alınarak 657 sayılı kanunun eki I sayılı ek gösterge cetveli dikkate alınarak kesenek ve karşılığını kesilmesi gerektiği,
4- 2547 sayılı kanun 43 maddesi hükmü uyarınca anılan unvanı ihraz eden Kamu İktisadi teşebbüsünde emeklilik müktesep derecesi 2 olan çocuk gelişimcisi pozisyonunda istihdam edilen personelin emeklilik kesenek ve karşılığının Devlet memuru çocuk gelişimcileri gibi kesilmesi ve emekli edilmeleri gerektiği ,
5-2547 sayılı kanun 43 maddesi hükmü uyarınca anılan unvanı ihraz eden Kamu İktisadi teşebbüsünde emeklilik müktesep derecesi 2 olan çocuk gelişimcisi pozisyonunda çalışmakta iken 4046 sayılı Kanunu 22 maddesi hükmü uyarınca bir bakanlıkta 1 inci derece uzman kadrosuna nakledilen personelin Kazanılmış hak aylık derecesi 1 olduğunda 657 sayılı Kanunu 43 üncü maddesinin B bendinin anılan hükmü uyarınca ek göstergesinin çocuk gelişimcisi unvanı için belirlenmiş olan ek göstergeden (3000) düşük olamayacağı,
6- Kurumlarınca yapılan hatalı işlemlerin 5434 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesi hükmü uyarınca Sandıkça düzeltilmesi talebinde bulunabileceği,
7- Emekli sandığı iştirakçileri arasında haksız ve hukuksuz farklı uygulama yapılması halinde konunun yargıda kişinin lehine sonuçlanacağı,
değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam