Tekniker şef kadrosuna atanırsa maaşı düşer mi?

31/10/2006 13:23:00
Yazdır

Soru

Halen bir meslek lisesinde 1. derecenin 1. kademesinde elektrik teknikeri olarak görev yapmaktayım.... Bakanlığın açtığı taşra teşkilatı şef kadrosuna yükselme sınavına başvurdum ve ilk elemelerden sonra hizmet içi eğitime katılmaya hak kazandım....Eğer sınavda başarılı olur ve atamam yapılırsa, tekniker olarak aldığım ek gösterge ve özel hizmet tazminatını almaya devam edebilir miyim? Yoksa daha düşük olan şefin aldığı ek gösterge ve özel hizmet tazminatını mı alırım? Kısaca aldığım maaşta bir düşme olur mu? Acil olarak cevabınızı bekliyorum. ilginiz için teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendinde"Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1,2,3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri,Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri,Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.
Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır."
hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümler uyarınca devlet memurları için ek göstergeler I ve II sayılı cetveller ile düzenlenmiş bulunmaktadır. I sayılı ek gösterge cetvelinde değişiklik yapılması kanuni düzenleme ile mümkün olabilmektedir. II sayılı ek gösterge cetveline unvan ilave edilmesi unvanların yerlerinin değiştirilmesi ve çıkartılması Bakanlar kurulu Kararı ile yapılabilmektedir.

Bu ek göstergeler,
Memurların belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmamaktadır.
Ek göstergeli görevlerden ilk atanmalarında 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli görevlere atananlara, daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı hüküm altına alınmış bulunmaktadır. Danıştay Başkanlığı konuya ilişkin karaları da bu yöndedir. İlgili bu görevlerden 5 ve daha düşük dereceli kadrolara atanması ve bilahare 4 ve daha yukarı dereceli kadrolara atansa dahi bu ek göstergeden faydalanma imkanı bulunmamaktadır.

657 sayılı Kanunun idari görevlere atanma başlıklı 69 uncu maddesinde "Kurumlar, Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ve Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlardan, kariyerlerinden yararlanmak istediklerini 2-4 üncü dereceler arasındaki idari görevlere ait olup kazanılmış hak derecelerinin iki altındaki derecelerden tespit ve ihdas edilmiş kadrolara atayabilirler.
Bu suretle atanan memurların aylıkları kazanılmış hak dereceleri üzerinden ödenir. Ancak kazanılmış aylık dereceleri ve kariyer hizmet sınıfları için tespit edilen ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları görevlerin ek gösterge, zam ve tazminatlarının farklı olması halinde fazla olanı ödenir.
"hükmü yer almaktadır.

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı 18 no'lu mütalaa bülteninin 20 sayfasında yayımlanan 9 Aralık 1999 tarihli mütalaasında "alt derecelere atananların kazanılmış hak aylıklarını korumayı amaçlayan bu düzenlemenin, kariyerlerinden yararlanılmak istenilenlerin eşit derecelerle re'sen idari görevlere atanmaları halinde, atandıkları idari görevin aylığından daha yüksek olması halinde kazanılmış hak aylıklarının muhafazasını da kapsayacağı düşünülmektedir." yönünde görüş belirtmiştir.

3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanunun 15 inci maddesinde şeflik hiyerarşik kadrolar arasında sayılmış bulunmaktadır. Söz konusu genel düzenlemeler değerlendirildiğinde şef kadrosunun en alt düzeyde de olsa idari bir kadro olduğunda ihtilaf bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde; görevde yükselme eğitim ve sınavında başarılı olmanız ve şef kadrosuna atanmanız halinde,
1-Kazanılmış hak aylığınız derecenin 1 inci derecede olması sebebiyle kariyerinizin (tekniker kadrosunun) ek göstergesinden faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.
2- Şef kadrosu en alt düzeyde de olsa idari bir kadrodur.
3-Atanma onayınızda 657 sayılı Kanunun 69 maddesi uyarınca atama yapıldığı özellikle belirtilmesi halinde ise genel idare hizmetleri sınıfının özel hizmetleri tazminatları ile teknik hizmetler sınıfının özel hizmetler tazminatından fazla olan tazminattan faydalanabileceğiniz değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam