Öğretmen, yürüttüğü WEB sitesine reklam alarak, kazanç sağlayabilir mi?

15/03/2007 11:16:00
Yazdır

Soru

Ben öğretmenim. Bir internet sitem var, haliyle reklâm da alıyorum.
Size sorum şu; Bu reklâm gelirlerini kendi hesabıma aktarırken reklâm gelirlerini ödeyen şirket gider makbuzu keserek benim adıma vergi ödüyor. Benim de devlet memuru olmam nedeniyle ek iş yapmam yasak olduğundan acaba böyle bir durum sorun yaratır mı?
Cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı başlıklı 28 inci maddesinde "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
"hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun İkinci Görev Yasağı başlıklı 87 maddesinde "Memurlara;
a) Bu Kanuna tabi kurumlarda,
b) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi kurumlar ile sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait bankalarda,
c) Özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlarda,
d) Yukarıdaki bentlerde yazılı idare, kuruluş ve bankalar tarafından sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle kurulan kuruluşlarla bunların aynı oranda katılmaları ile vücut bulan kurumlarda,
ikinci görev verilemez; bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemez ve yarar sağlanamaz.
Ancak, bu Kanunun memurlara ikinci görev verilmesini öngören hükümleri ile hakem, tasfiye memuru ve bilirkişilere takdir olunan İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni başkanları, özel kanunlarla kurulan ve asli görevlerinin devamı niteliğinde olmayan çeşitli kurul, komisyon, heyet ve jüri çalışmalarına, Üniversiteler, Akademiler, Türkiye ve Orta - Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ve özel kanunlarla kurulan araştırma kurumları tarafından idareyle ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırma çalışmalarına katılanlar için özel kanunlarınca gösterilen veya bu kanunlara dayanılarak tespit edilen ücretlerin ödenmesine ilişkin hükümler saklıdır."
hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde; bir devlet memuru olan öğretmenlere de görevlerinin yanında;
- 28 inci madde de yer alan diğer görevleri yapabileceği,
- Özel kanunlarda hükümler var ise bu hükümlerden faydalanabilecekleri
o 625 sayılı Kanun uyarınca ders vermeleri
o Öğretmenlerin Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık yapmaları mümkün bulunmaktadır.
- Ayrıca 87 madde uyarınca verilen ikinci görev görevler diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında bulunmaktadır.

Öğretmenlerin internet sayfası oluşturmak suretiyle gelir elde edebileceklerine dair özel Kanunda hükme rastlanılamamış olması sebebiyle 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde yer alan yasak kapsamında olduğu değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam