Maliye Müsteşarı, 4/B'liler için 'Paranız varsa çalıştırın, yoksa çıkarın' demiş olabilir mi?

01/06/2007 09:03:00
Yazdır

Soru

Ben 218 Bin Kadroya geçecek vizeli çalışanlardan birisiyim
16.05.2007 tarihinde genel sekreterimiz kadro ile ilgili bilgileri bizimle paylaştı paylaştı ama bize pek olumlu şeyler anlatmadı.
Bizim geçici işçiden 657/4-B kadrosuna sadece statü olarak geçeceğimizi, maaşımızda hiç bir değişiklik yapılmayacağını, sosyal güvencemizin SSK'da kalacağını emekli sandığına geçmeyeceğimizi, sağlık kültür daire başkanlığında vize olduğumuzdan bu dairenin ne kadar ödeneği (geliri) varsa o kadar maaşlarımızı ödeyebileceğini yoksa ödeme yapamayacağını söyledi.
657/4-B statüsüne geçen 218 Bin kişinin maaşı hazineden değil her kurum kendi döner sermayesinden ödeme yapacağını toplantı yapan sayın müsteşarımızın söylediğini söylüyor.
Biz Üniversitede Vizeli Olarak 2 yıldır çalışıyoruz bizim maaşlarımız devletimiz tarafından ödenmiyor mu?
Yoksa sağlık kültür dairesi başkanlığı tarafında öğrenci harç paraları ve yemek paraları tarafından mı ödeniyor.
Toplantı yapan sayın Maliye Müsteşarımız para varsa çalıştır yoksa çıkar demiş, bu konunun doğruluğu var mı?
Genel Sekreterimiz bize sanki 2. bir 657 tabi 4-B statüsü varmış gibi hissettirdi.
Biz 657 tabi 4-B kadrosuna geçtikten sonra 657/4-B 'de görev yapan memur arkadaşların hak ettiği maaş+sosyal güvencesini(emekli sandığını)+diğer hakları alamayacakmışız.
Beni bu konu hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim.
İYİ ÇALIŞMALAR

Cevap

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bensi hükmü uyarınca sözleşmeli personel istihdam edilebilmektedir.

Sözleşmeli personel, memur değildir. Memurların hak ve yetkilerine sahip bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin hakları 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan "B) Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)

Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Ka­nu­na tâbi ka­mu ida­re­le­rin­de ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır."
hüküm ve bu hüküm uyarınca 6.6.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan ve 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Sözleşmeli personele ilişkin olarak soru cevap bölümünün ilgili bölümüne bakınız

Ayrıca Kamu personelinde oluşturulan 657 4/B bölümüne bakınız.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin B bendi hükmü uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personel ile memurlar arasında; maaş, sosyal hakları ve emeklilik hakları bakımından farklılık bulunmaktadır.

Memurların sosyal mali hakları 657 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Emeklilik hakları ise 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli sandığı Kanununu ile düzenlenmiştir.

657 sayılı Kanuna tabii Sözleşmeli personeli hakları ise sosyal ve mali hakları 657 sayılı kanunun mezkur 4 üncü maddesi ve bu madde uyarınca yürürlüğe konulan SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR ile düzenlenmiştir.

Emeklilik hakları ise 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri uyarınca yürütülmektedir.

Bu bağlamda sayın Müsteşarın yukarıda belirtilen türden bir açıklama yaptığını düşünmüyoruz. 4/B'li olarak çalışan personelin ücreti ödenecektir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam