Aday devlet memurnun intibakı yapılırmı?

18/09/2007 13:10:00
Yazdır

Soru

Merhaba
Ben KPSS/5 atamaları sonucu M.E.B Kastamonu ya memur olarak atandım. Sınava orta öğretim olarak girmeme rağmen atamam olduğunda üniversiteyi bitirmiş durumdaydım. İlçe Milli Eğitimde intibak zamanında derece ve maaşımda değişiklik olmayacağını söyleyerek 1 yıl sonra bu durum hakkında işlem yapılabileceğini söylediler. Sizce doğrumudur. Beklemek mecburiyetinde miyim?
Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanununun III üncü kısım 3 üncü bölümde aday Devlet memurları ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Bu hükümler yalnız aday memurlara uygulanabilmektedir. Anılan Kanununda bu hükümler dışındaki hangi hükümlerinin aday memurlara uygulanabileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Mezkûr Kanunun adaylara ilişkin hükümlerine muhalif olmayan bütün hükümleri adaylara da uygulanmaktadır. Bu çerçevede izinlere, mali haklara, sosyal haklara vb aday Devlet memurlarına yönelik özel düzenleme yapılmamış konulardaki diğer hükümler aday Devlet memurlarına da uygulanmaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 158 inci maddesinde "Herhangi bir sınıfta aday olarak göreve başlayanlar bu Kanunun 54 üncü maddesindeki esaslara göre, girecekleri derecenin hak edecekleri kademe aylığını alırlar.
Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz." ve 159 uncu maddesinde "Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir."hükümleri yer almaktadır

Devlet Memurları kanunun 36 maddesinde düzenlenen intibak hükmünün aday memura uygulanmayacağı yönünde düzeleme olmamakla birlikte 657 sayılı Kanunun 158 ve 159 uncu maddelerinin birlikte değerlendirilmesi durumunda aday memurun kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi işlemi doğuracak intibakının adaylık sonuna bırakılabileceği söylenebilir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1- Diplomanızı göreve başlamadan idareye teslim etmiş olmanız halinde idarenin sizi üst öğrenime bağlı olarak giriş derecenizi ve kademenizi tespit etmesi ve maaşını o derece ve kademeden ödemesi gerekmektedir. Diplomanızı göreve başlamadan teslim etmenize rağmen idare eski eğitiminize göre giriş derece ve kademesi tespit etmiş ise hata kendinden kaynaklanmakta olduğu, idare hatasında her zaman safı nazar edebileceğinden memuriyete giriş derece ve kademenizi değiştirmesi gereklidir.

Tekniker olarak yerleşen aday, mühendislikten mezun olmuş ise ne yapmalıdır?

2- Göreve başlarken üst örgenime ilişkin diplomanızı idareye teslim etmemiş olmanız halinde ise idarenin intibak işlemini adaylık sonuna bırakmasının hukuka aykırı olmadığı kanaati hâsıl olmuştur.

Bu soru 36,629 defa okundu. 4 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam