Engelli memur, 2 yıl hapis cezası alırsa, 15 yıl ile emekli olma hakkını kaybeder mi?

28/11/2020 10:42:00
Yazdır

Soru

Merhaba MEB'de 17 yıldır engelli kadrosunda memur olarak görev yapmaktayım. (unvanım Bil. İşlet.) Memuriyet öncesi özel bir şirketten 5 yıl Sigortam var. Emekliliğim için HİTAP'da 15 yıl şart diyor. Emeklilik hakkım doldu. SODES Projeleri nedeniyle 2 yıl 6 ay mahkumiyet aldım. Dava İstinafa gitti. Sorum şu; İstinaf Mahkemesi cezayı onarsa emeklilik için başvuru yaptığımda emekli ikramiyesi alabilir miyim? sitenizde bir çok soru-cevaba baktım, farklı görüşler var. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

Cevap

Tutuklu veya Mahkumiyet kararı memurun emekliliğini etkiler mi? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

Devlet memurları 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve girmiş ise kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yılı + Kademeli Yaş = Emeklilik koşulunu tamamlaması gerekmektedir.

Engellilikten dolayı memur olanlar ise yaş şartı aranmaksızın en az 15 yıl hizmeti bulunmak ve görevde iken talepte bulunmak kaydıyla emekli olabilirler. 15 yıl hizmet süresine sigortalı hizmet süreleri de dahil edilir.

Ayrıca, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 31 ve Madde 15 hükümlerinde açıklanan durumlara göre de, bir memur kurumu tarafından görevden uzaklaştırılırsa veya herhangi bir suçtan tutuklanırsa veya gözaltına alınırsa bu memura görev aylıkları 2/3 olarak ödenir ve hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanır. Ancak, mahkumiyet kararı alındığında da Kurumuyla kadro ilişkisi resen kesilir. Kurumu da göreve son işlemini gerçekleştirir.

1) Emeklilik şartlarını sağlayan tutuklu veya mahkum edilmiş bir memur emekli olabilir mi?

Sosyal güvenlik mevzuatında mahkumiyet veya tutukluluk durumları emeklilik talebinde bulunmaya mani bir durumu barındırmıyor. Bu nedenle, tutuklu veya mahkum olan bir memur emeklilik şartlarını yerine getirmişse, müracaatları halinde emekliliklerini talep edebilirler.

Emekli aylığı bağlanması açısından değerlendirmemiz:

Ancak, sizin durumunuzla ilgili olarak engellilikten dolayı emeklilik için ön koşul mutlaka bu talebin görevde iken yapılması gerektiğinden, şayet göreviniz ile tamamıyla ilişiğiniz kesilirse engellikten dolayı aylık talebinde bulunamayacağınızı değerlendirmekteyiz. Yani engellilikten dolayı emeklilik talebinizi görevde iken yapmanız halinde emekli aylıklarınızın bağlanmasına engel bir durum olmayacağını değerlendirmekteyiz.

2) Tutuklu veya mahkumiyet kararı verilmiş olanlara emekli ikramiyesi ödenir mi?

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Madde 89 hükmündeki kural, işçilik/esnaflık ile memurluk hizmetleri bütünleşerek aylık bağlanması işlemi gerçekleşirse 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü uygulanır. Yani iş kanununda göreve son verilmesi işleminde nasıl ki kıdem tazminatı ödenmiyor, Kurumlar tarafından memurun görevine son verme şeklinde işlemi yaptığında da, bu memurun ister memurluk öncesinde isterse memurluk sonrasında sigortalı veya bağ-kurlu çalışması olduğunda emekli ikramiyesi ödenmez.

Ancak, göreve son verilmiş olan memurun tüm hizmetleri sadece memurluk hizmet süresi ise, tutuklu olması veya mahkumiyet kararı alması durumunda dahi memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenir.

Emekli ikramiyesi ödenmesi açısından değerlendirmemiz:

Mahkumiyet kararı gereği Kurumunuzca görevinize son verilme durumu gerçekleştiğinde sigortalı hizmetleriniz de olması nedeniyle emekli ikramiye ödemesinin yapılamayacağını, esasında ise görevinize son verilme işlemi gerçekleştiğinde engellilikten dolayı da aylık talebinde bulunamayacağınızdan bir işlemin de yapılamayacağını, şayet engellilikten dolayı görevde iken yani görevinize son verilme işleminden önce kendi isteğinizle emekli olma durumu olduğunda ise memurluk hizmet sürelerinize emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini, değerlendirmekteyiz.

Sonuç bağlamında; emeklilik işlemlerinizin görevinize son verilme işleminden önce gerçekleştirilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu soru 14,112 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam