1 yıl süreli alınan engelli raporu, memuru emekli eder mi?

14/02/2020 15:43:00
Yazdır

Soru

1999 yılında normal statüden memurluğa başladım. 2020 yılının şubat ayında %52 oranında 1 yıl süreli engelli raporu aldım. Bu engelli raporu ile emekli olursam 1 yıl sonunda emekliliğim iptal mi edilir? İptal edilince göreve tekrar başlayabilir miyim?

Cevap

1 yıllık süreli alınan engelli raporu memuru emekli eder mi? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmemiz.

1999 yılında memurluğa başlamış olmanız nedeniyle değerlendirmemizi hem 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde yapmaktayız.

Vergi indiriminden yararlanmak üzere görevde iken alınmış olan raporlar, memurların emeklilik işlemlerine bir katkı sağlamaz.

5434 e göre göreve engellilik mevzuatına uygun olarak girilmemesi durumunda engellilikten dolayı aylık bağlanması mümkün olmaz. Böyle bir durum varsa ancak, malullük durumuna göre malulen emeklilik söz konusu olur.

2008 yılından beri uygulanmakta olan 5510 sayılı Kanunla göreve engellilik mevzuatından dolayı girmeyenler için bir kolaylık sağlanmıştır.

Memurluğa başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur olarak görev yapmakta olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.

Şayet bu durumlar bulunmuyor ve çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücündeki kayıp oranının;

-% 50 ila % 59 arasında olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilmesi halinde en az 5760 gün hizmetinin olması halinde,

- % 40 ila % 49 arasında olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilmesi halinde ise en az 6480 gün hizmetinin olması halinde,

Yaşlılık aylığı bağlanma imkanı bulunmaktadır.

Sonuç bağlamında değerlendirmemiz:

Birinci olarak, engellilikten dolayı yaşlılık aylığı bağlanması için vergi indiriminden yararlanmaya yönelik raporun esas alınmaması gerektiği, engellilikten dolayı yaşlılık aylığı bağlanması için yukarıda belirttiğimiz şekilde çalışma gücündeki kayıp oranının tespit edilmesi için mutlaka tam teşekküllü bir hastaneden, yani bir anlamda Devlet Hastanelerinden sağlık kurulu raporu alınması gerektiğini, bu raporunda Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde, çalışma gücünüzdeki kayıp oranının tespiti yapıldıktan sonra şayet çalışma gücünüzdeki kayıp oranınızın % 50 ila % 59 arasında olduğunun tespiti yapılması halinde, engellilikten dolayı size yaşlılık aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Yani, 1 yıl süreli bir rapora istinaden emeklilik işleminin yapılamayacağını değerlendirmekteyiz, yapılması halinde ise ileriye yönelik olası bir kazanımları da (memurluk statüsünün biteceği, yeniden memur olarak atamanın da yapılamayacağı gibi) ortadan kaldırabileceğinin unutulmaması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu soru 11,335 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam