Zimmet nedir? Memura neler zimmetlenebilir?

01/10/2007 00:14:00
Yazdır

Soru

1- Ben kariyer uzmanlık olan …Uzmanıyım. Kullandığım masam, bilgisayarım ve telefonum dışında bana zorla başka bir şeylerin zimmet verilmesi mümkün mü? İyi Çalışmalar

2- Merhaba memurlar net çalışanları. Ben yaklaşık bir aydır. ….Eğitim merkezinde memur olarak çalışmaktayım. 2 memur muhasebe bölümünde çalışmaktayız. Çalıştığımız yer misafirhaneyle birlikte 2 binadan oluşmaktadır. Yöneticimiz bu binaları bize zimmetlemek istiyor. Ben aday memurum, zimmet almakta istemiyorum. Yöneticim zorunlu olduğumu söylüyor. Bana zimmetlemek istediği bina misafirhane ve benim orayı takip etmem çok zor. Bu konuda yapabileceğim bir şey var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 44 üncü maddesine göre, "Taşınır Mal Yönetmeliği" Bakanlar Kurulunun 28/12/2006 tarih ve 2006/11545 sayılı kararı kararlaştırılan 18 Ocak 2007 tarihli ve 26407 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan yönetmeliğin 5 inci maddesinde "(1) Harcama yetkilileri taşınırların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak edinilmesinden, kullanılmasından, kontrolünden, kayıtlarının bu Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasını sağlamaktan ve taşınır yönetim hesabını ilgili mercilere göndermekten sorumludur. Harcama yetkilileri taşınır kayıtlarının bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak tutulması ve taşınır yönetim hesabının ilgili mercilere gönderilmesi sorumluluğunu taşınır kayıt ve kontrol yetkilileri aracılığıyla yerine getirir.
(2) Harcama yetkilileri, taşınırlara ilişkin işlem ve kayıtların usule uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etmeye veya ettirmeye; kasıt, kusur veya ihmal sonucu kırılan, bozulan veya kaybolan taşınırların ilgililerden tazmini için gerekli işlemleri yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir.
(3) Kamu idarelerine ait taşınırların muhafazası ile görevli olan veya kendilerine kullanılmak üzere taşınır teslim edilen kamu görevlileri bu taşınırları en iyi şekilde muhafaza etmek, gerekli bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak, veriliş amacına uygun bir şekilde kullanmak ve görevin sona ermesi veya görevden ayrılma halinde iade etmek zorundadırlar.
(4) Zimmetle teslim edilen dayanıklı taşınırlar, kullanıcıları tarafından başkasına devredilemez. Kullanıcılarının görevden ayrılması halinde söz konusu taşınırların ambara iade edilmesi zorunludur. Bu şekilde teslim yapılmadan personelin kurumla ilişiği kesilmez.
(5) Taşınırların muhafazasından ve yönetilmesinden sorumlu olanların, gerekli tedbirlerin alınmaması veya özenin gösterilmemesi nedeniyle taşınırın kullanılmaz hale gelmesi veya yok olması sonucunda sebep oldukları kamu zararları hakkında, 27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(6) Kullanılmak üzere kendilerine taşınır teslim edilen kamu görevlilerinin kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlik ya da dikkatsizlikleri nedeniyle oluşan kamu zararı, değer tespit komisyonu tarafından tespit edilecek rayiç bedeli üzerinden, ilgili mevzuat hükümleri uygulanmak suretiyle tahsil edilir.
(7) Taşınırların özelliğinden veya olağan kullanımından kaynaklanan yıpranma ile usulüne uygun olarak belirlenen firelerden dolayı sorumluluk aranmaz."denilmektedir.

Anılan maddenin 3 üncü fıkrasında taşınırların kamu görevlilerine teslimi;
1- "Muhafazası ile görevli olan" ve
2- "Kendilerine kullanılmak üzere taşınır teslim edilen kamu görevlileri"
ifadeleri ile hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 44, 45 ve 60 ıncı maddeleri ile 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesinin (f) bendine dayanılarak hazırlanan ve 13/09/2006 tarih ve 2006/10970 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı karalaştırılan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik 02/10/2006 tarih ve 26307 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Söz konusu yönetmelikte taşınmazların kişilere zimmetlenmesine ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1- Kurumunuzda hizmet ifası için gerekli olan ve size kullanılmak üzere verilen taşınır malların zimmetinin sizin üzerinize yapmalarında bir mahsur bulunmamaktadır. Sizin kullanmadığınız taşınırların size zimmetlenmesi ise mevzuata uyarlılık bulunmamaktadır. Bir başka deyişle yönetmelişk hükmü "kullanılmak üzere" dediği için, kullanmadığınız taşınırların size zimmetlenmemesi gerekmektedir.

2- Taşınmazların muhafazası ile görevli olanlara, hizmet ifası için gerekli olan ve kullanmak üzere verilen taşınır malların dışında, muhafazası ile görevli olduğunuz taşınmaz malların zimmetinin size yapılması doğaldır.

3- Taşınır malların zimmetlenmesinde aday ve asil memur ayrımı bulunmamaktadır.

4- Aday memura muhafazası ile görevli olduğu taşınır malların zimmetlerinin yapılmasında mevzuata aykırı bir husus bulmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam