Başka bir fakülteye görevlendirilen akademisyenin bölüm başkanlığı görevi düşer mi?

11/10/2007 15:39:00
Yazdır

Soru

Meslek Yüksekokulunda bölüm başkanlığı görevini yürüten bir Yardımcı doçentin, 35. madde kapsamında rızası olmadan aynı üniversitenin bir Fakültesine görevlendirilmesi durumunda, (ve eğer çalıştığı MYO'da kendisinden başka kadrolu Yardımcı Doçent yoksa), bölüm başkanlığı görevi düşer mi?

İdari görev ödeneği kesilebilir mi?

Ve, MYO’da bir öğretim görevlisi bölüm başkanlığı görevini yerine getirebilir mi?

Cevap

Bir Meslek Yüksekokulunda bölüm başkanlığı görevini yürüten bir Yardımcı doçentin, kendi rızası olmadan herhangi bir nedenle (Yükseköğretim Kanunun, 35. maddesi Öğretim elemanı yetiştirme ile ilgilidir) aynı üniversitenin bir Fakültesine görevlendirilmesi durumunda; (bölüm başkanlığındaki 3 yıllık görev süresinin sona ermemiş olması koşulu ile) çalıştığı MYO'da kendisinden başka kadrolu öğretim üyesi (Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör) varsa da yoksa da bölüm başkanlığı görevi otomatik olarak düşmez. Ancak yetkili amirler (Yüksekokulu Müdürlüğü veya Rektörlük), 3 yıllık görev süresinin sona ermiş olması halinde yenisini atama veya geçerli bir gerekçe göstererek bölüm başkanını görevden alma yetkisine sahiptirler.

Yüksekokulu Müdürlüğü veya Rektörlük, bölüm başkanını resmen görevden almadıkça (veya görev süresi sona ermedikçe) görev ödeneği kesilemez.

Meslek Yüksekokulu kadrosunda öğretim üyesi (Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör) varsa öğretim görevlisi bölüm başkanlığı görevini getirilemez.

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun sorunuzla ilgili hükümleri aşağıdadır.

Madde 0021:Bölüm başkanı; bölümün aylıklı profesörleri, bulunmadığı takdirde doçentleri, doçent de bulunmadığı takdirde yardımcı doçentler arasından fakültelerde dekanca, fakülteye bağlı yüksekokullarda müdürün önerisi üzerine dekanca, rektörlüğe bağlı yüksekokullarda müdürün önerisi üzerine rektörce üç yıl için atanır. Süresi biten başkan tekrar atanabilir.

Madde 0003: Tanımlar/n./Öğretim Görevlisi: Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.

http://www.yok.gov.tr/mevzuat/mevzuat_kanun.htm

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam