Akademik personel, mecburi hizmetini başka bir üniversiteye transfer edebilir mi?

20/10/2007 00:37:00
Yazdır

Soru

Ben doktoramı YÖK bursu ile yurtdışında yaptım. Doktora sonrası beni yurtdışına göndermiş olan üniversiteme geri döndüm ve halen bu üniversitede Yrd. Doç. Dr. olarak çalışmaktayım.

Benim sorum mecburi hizmet transferi ile ilgili. Ben 2547 sayılı yasanın 33. maddesi ile YÖK burslusu olarak doktora yaptım. Şu aşamada mecburi hizmetimi yarıladım sayılır.

Ailevi nedenlerden dolayı mecburi hizmetim var iken üniversite değiştirmek istiyorum.

Bu mümkün müdür?

Ya da mecburi hizmet karşılığı devlete olan borcumu ödemek kaydıyla, akademik unvanımı kaybetmeden aynı unvanla başka bir devlet üniversitesine geçiş yapma olanağım var mıdır?

Cevap

Mecburi hizmet ile ilgili olarak; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Öğretim elemanı yetiştirme ile ilgili 35 inci maddesine eklenen, 17.08.1983 tarihli 2880 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde; “Yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez.” denmektedir.

Buradan anlaşılacağı üzere; mecburi hizmetinizi öncelikle kendi üniversitenizde yerine getirmeniz gerekmektedir. Ancak üniversiteniz ve YÖK “onay” verdiği taktirde mecburi hizmetinizin kalan bölümünü başka bir devlet üniversitesinde yapmanıza veya mecburi hizmet karşılığı olan borcunuzu üniversitenize ödemek kaydıyla başka bir devlet üniversitesine (kadro ilanı, müracaat ve gerekli prosedür izlenerek) geçiş yapmanıza yasal engel yoktur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam