Tarım ve Köyişleri bağlamında, askerlik hizmeti, zorunlu bölge hizmetinden sayılır mı?

13/11/2007 17:15:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yürürlükteki mevzuatları dikkate- alındığında;
1- Görevli iken yedek subay olarak yapılan askerlik hizmetinin bölge hizmetinden (5. ve 6. bölge) sayılıp sayılamayacağı,
2- Memuriyetten önce karayollarında işçi olarak çalışılan sürenin bölge hizmetinden sayılıp sayılamayacağı konusunda bilgi almak istiyorum. Teşekkürler.

Cevap

19/4/1983tarih ve 83/6525 sayılı bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 25/6/1983 tarih ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Mezkur yönetmeliğin 22 ve 23 üncü maddelerinde ise
"Bölge Hizmetinden Sayılacak Süreler
Madde 22 - Bölge hizmetinden sayılacak süreler aşağıda gösterilmiştir:
a) Yıllık, mazeret ve sağlık izinlerinin tamamı,
b) Yılda toplam 90 günü geçmeyen geçici görev süreleri,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86'ncı maddesi uyarınca bir görevin vekalet ile yada aynı Kanunun ek (2) nci maddesine göre geçici süreli görevlendirme ile yürütülmesi halinde bu sürelerin tamamı,
d) Görevden uzaklaştırılan ve görevleri ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 143 üncü maddesinde sayılan durumların gerçekleşmesi halinde bu sürelerin tamamı,
e) Hizmet İçi Eğitimde başarılı geçen sürelerin tamamı,
f) Hizmetin gereği olarak TODAİE ve Yabancı Diller Eğitim Merkezinde başarılı geçen sürelerin tamamı,
(a) fıkrasında belirtilen süreler, memurun görev yaptığı bölge hizmetinden, diğer fıkralarda belirtilen süreler ise bu sürelerin geçirildiği yerin bölge hizmetinden sayılır."

Bölge Hizmetinden Sayılmayacak Süreler
Madde 23 - 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 108 nci maddesinin 1-4 ncü fıkraları uyarınca aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler bölge hizmetinden sayılmaz." denilmektedir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 01/12/1999 tarih ve 23893 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Yukarıda yer verilen Yönetmeliğin 8 inci maddesinde kapsama dahil personel şu şekilde tanımlanmıştır.

"Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi personel

Madde 8 - Taşra teşkilatında görev yapmakta olan şube müdürü, ilçe müdürü, mühendis, veteriner, tekniker, Veteriner Sağlık Teknikeri, Sağlık Teknikeri, teknisyen, veteriner sağlık teknisyeni, yer değiştirme suretiyle atanmaya tabidir.(*)

Bakanlığın, tarım, hayvancılık, gıda gibi asli görevleriyle ilgili bölümlerden mezun olmayan mühendis, tekniker ve teknisyenler ile Bakanlığa doğrudan bağlı enstitüler, il kontrol laboratuvarları, tohum tescil ve sertifikasyon, tarım alet ve makinaları test merkezi, üretim istasyonları, hayvan park ve pazar kurumu, tahaffuzhane ve gümrük veteriner, el sanatları eğitim merkezi, zirai karantina, tohumluk test, tescil ve sertifikasyon, personel eğitim, ikmal ve okul müdürlüklerinde görev yapan müdür, müdür yardımcısı, mühendis, veteriner, tekniker, Veteriner Sağlık Teknikeri, Sağlık Teknikeri, teknisyen ve veteriner sağlık teknisyenleri hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.(*) "

Ayrıca Anılan yönetmeliğin 16 ve 17 nci maddelerinde
"Bölge hizmetinden sayılacak süreler
Madde 16 - Bölge hizmetinden sayılacak süreler aşağıda gösterilmiştir.
a) Yıllık, mazeret ve sağlık izinlerinin tamamı,
b) Hizmet bölgesi dışında geçirilen ve yılda toplam 90 günü geçmeyen geçici görev süreleri,
c) Görevden uzaklaştırılan ve görevleri ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya göz altına alınan memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 143 üncü maddesinde sayılan durumların gerçekleşmesi halinde bu sürelerin tamamı,
d) Hizmet içi eğitimde başarılı geçen sürelerin tamamı,
e) Hizmetin gereği olarak TODAİE ve Yabancı Diller Eğitim Merkezinde başarılı geçen sürelerin tamamı,
f) Naklen atama nedeniyle eski görevinden ayrılış yeni görevine başlayış tarihleri arasında geçen sürelerin tamamı,
g) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca bir görevin vekaleten veya aynı Kanunun ek 2 nci maddesine göre geçici süreli görevlendirme ile yürütülmesi halinde; bu sürelerin tamamı,
(a) bendinde belirtilen süreler memurun görev yaptığı bölge hizmetinden, diğer bentlerde belirtilen süreler ise bu sürelerin geçirildiği yerin bölge hizmetinden sayılır.

Bölge hizmetinden sayılmayacak süreler
Madde 17 - Bölge hizmetinden sayılmayacak süreler aşağıda gösterilmiştir;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin 1-4 üncü fıkraları uyarınca aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler,
b) Yurt dışında master veya doktora yapmak amacıyla geçen süreler, bölge hizmetinden sayılmaz." denilmektedir.

Muvazzaf askerlik süresine ilişki olarak yayımlanmış olan ayrıntılı haberler için bakınız.

Memuriyetten önceki askerlik hizmeti nerelerde hesaba katılır?
Askerlik süresi memurun terfi tarihini değiştirir mi?

Muvazzaf askerlik hizmetini, memuriyetten önce veya memuriyette iken yapan memurların, bu hizmet süreleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 83 ve 84 üncü maddesi hükmü uyarınca değerlendirilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 23 üncü maddesinde 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin son fıkrası hükmüne göre, muvazzaf askerlik süresinde aylıksız izinli sayılan devlet memurlarının bu süreleri bölge hizmetinden sayılmayacak süreler arasında sayılmamıştır.

657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi son fıkrası, 83 ve 84 üncü maddelerinin hükümleri ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 23 maddesi hükümleri birlikte değerlendirilmesi neticesinde, memuriyette iken askere giden devlet memurlarının bu askerlik hizmetleri, söz konusu hizmetleri kadrolarının bulunduğu bölge hizmetinden sayılır.

Memuriyetten önce kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde geçen hizmetlerin bölge hizmetinden sayılması ise mümkün değildir.

Bu soru 13,537 defa okundu. 4 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam