2 yıl deniz astsubaylığı yapan kişi memur olabilir mi?

15/01/2008 03:16:00
Yazdır

Soru

İyi günler. Selçuk üniversitesi beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunuyum. 2003'te mezun olduktan sivil kaynaklı alımdan sonra deniz astsubayı oldum. 2 yıl görev yaptım ve istifa ettim şimdi bir kamu kurumuna atanmak istiyorum benim memuriyetimi sayacak bir kurumda nasıl çalışabilirim. Başvuru nasıl yapabilirim bir yol gösterirseniz minnettar kalırım.

Cevap

657 sayılı Kanunun Adaylığa kabul edilme başlıklı 54 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.
Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz."denilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinde; "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.
Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi uyarınca, asgari adaylık süresi olan 2 yıl görev yapmanız, kendi isteğinizle çekilmiş (istifa) olmanız ve kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetinize ihtiyaç duyulması halinde açıktan atama ve görevde yükselme mevzuatı çerçevesinde atanmasının kamu kurum ve kuruluşlarının takdir yetkisinde bulunmaktadır.

Çalışacağınız ve sizi alacak olan kurumu sizin bulmanız gerekmektedir. Memur çalıştıran bütün kurumlara dilekçe ile müracaat etmenize mani bir husus bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam