Hapis cezası aldım görevim sona erer mi?

23/02/2019 21:38:00
Yazdır

Soru

Arkadaşlar lütfen bilenler yardımcı olursa sevinirim , Yargıtay'da bi dosyam var 2 yıl hapis cezası almıştım baya oldu bekliyor , avukatım onaylansa bile 1,2 gün yatarı olduğunu söylüyor , ben bu arada memurluğu kazandım güvenlik soruşturmam olumlu geldi göreve başladım 6 aydır çalışıyorum sağlık bakanlığına bağlı , ceza alırsam görevden atılma durumum olur mu lütfen yardımcı olur musunuz ?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun madde 48/A5:

"Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak."

657 sayılı Kanun madde 98:

"Devlet memurlarının

b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;

hallerinde memurluğu sona erer."

Danıştay 1. D.13/01/2004 tarih ve E.2003/170, K.2004/3 s.K:

"Devlet memurlarının; hükümlü bulundukları devlet memurluğuna engel nitelik taşımayan hapis cezalarının infazı süresince, göreve devamsızlıkları nedeniyle memuriyetlerine son verilemeyeceği, bu kişilerin sözü edilen cezalarının infazı süresince hastalık ve yıllık izin kullanamayacakları ve bununla bağlantılı olarak maaş alamayacaklarına" Yani bu süreçte memurluk askıda.

Sorunuz açısından suçun durumu önem taşıyor.

Mahkum olduğunuz suç taksirle işlendiyse memurluğunuza engel olmayacaktır. Hapis süresinde memurluğunuz askıda olacaktır.

Ancak kasten işlenmiş bir suç ise 2 yıl hapis aldığınızdan memurluğunuzun sona ereceğini düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam