Uzmanlığını yurt dışında alan bir doktor, mecburi hizmetini yapmadan Türkiye'de çalışabilir mi?

10/02/2008 20:12:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
Ben Dr. …… … Üniversitesi Üroloji ABD'da asistan doktor olarak çalışmaktayım. Uzmanlığımı almama yaklaşık 2 yıl kaldı. Uzmanlık sonrasında yurt dışında fellow olarak çalışmak veya doktora yapmak istiyorum (2-3 yıl kadar). Mecburi hizmetimi yapmadan gittiğim takdirde Türkiye'ye dönünce bana uygulanan herhangi bir yaptırım var mı? (Mecburi hizmet süreme ekleme yapılıyor mu? Veya para cezası ödemem gerekiyor mu?) Bu konuda Sağlık Bakanlığından bilgi almaya çalıştım ancak sağlıklı ve net bir bilgi alamadım.
Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Cevap

7/5/1987 tarih ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa 21/6/2005tarih ve 5371sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne ilişkin olarak düzenlemeler kanuna eklenmiş bulunmaktadır. Anılan 3359 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesinde "Tıp fakülteleri dekanlıkları ve eğitim hastaneleri baştabiplikleri mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini onbeş gün içinde Sağlık Bakanlığına bildirmekle yükümlüdürler. Diploma ve uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığınca tescil işlemlerini müteakip en geç iki ay içerisinde, Devlet hizmeti yükümlülüğü olan personel, atama yerleri ve atama işlemine ilişkin süreç internet sayfasında ilân edilir. Bu ilân tebligat yerine geçer.
Eş durumu ve sağlık mazereti nedeniyle yapılacak atamalar hariç personelin görev yerleri, tercih hakkı verilmek sureti ile kurayla belirlenir. Atama sonuçlarının internet sayfasında ilânını müteakip, gerekli hallerde belgelerini tamamlamak üzere ilgili personele yirmi gün süre verilir. Devlet hizmeti yükümlülük süresi, personelin atandığı yerde göreve katılması ile başlar. Belge ile ispatı mümkün zorunlu sebepler olmaksızın süresi içinde göreve başlamayanlar ile başladıktan sonra ayrılanların görev yapmadıkları gün sayısı Devlet hizmeti yükümlülük süresine ilave edilir. Ancak ilave edilen süre, atama yerine göre belirlenen asıl süreden fazla olamaz.
Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemezler."hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm uyarınca;
1- Uzmanlık eğitiminizi tamamlamanızı müteakip 15 gün içerisnde baş tabipliğiniz isminizi ve adresinizi Sağlık Bakanlığına bildirmesi gerekmektedir.
2- Uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığınca tescil işlemlerini müteakip en geç iki ay içerisinde, Devlet hizmeti yükümlülüğü atama yerleri ve atama işlemine ilişkin süreç internet sayfasında ilân edilir.
3- Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemezler.
4- Devlet hizmeti yükümlülüğünüzü yapmadan yurt dışına çıkmanız halinde yeniden yurda döndüğünüzde bu hizmetinizi tamamlamak suretiyle Türkiye'de mesleğinizi icra edebilir yani diplomanızı kullanabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam