Araştırma görevliliğinden istifa etmek 'ikiden fazla istifa sınırlaması' içine girer mi?

26/02/2008 09:53:00
Yazdır

Soru

Merhaba. 2004-2005 yılları arasında sözleşmeli doktor olarak görev yaptım ve 1.istifamı verdim. Şuan TUS'u kazandım ve 1 yıllık araştırma görevlisiyim. Tekrar istifa edersem, sonrasında görev alabilir miyim?
Teşekkürler...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.
Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir."
hükmü yer almaktadır.

Söz konusu madde de yer alan istifa sınırlaması 657 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken istifa etmeyi kapsamaktadır. Başka kanunlara tabi olarak çalışmakta iken yapılan istifalar bu sınırlama kapsamında bulunmamaktadır. Buna ilişkin olarak 926 sayılı Türk silahlı Kuvvetleri Kanununa tabi askeri personel ile 2914 Yüksek Öğretim Personel Kanununa tabi çalışan personelin istifaları 657 sayılı Kanunun 92 maddesinde yer alan istifa sınırlaması dışında bulunmaktadır.

Konuya ilişki olarak Mütalaalar bülteninde yayımlanmış olan Devlet Personel Başkanlığı mütalaa için bakınız.

İstifa sınırlaması yalnız 657 sayılı Kanuna tabi istifaları içermektedir.

Millet vekili seçimleri için yapılan istifanın 92 maddedeki sayıya dahil olmadığına ilişkin karar için tıklayınız.

Ayrıca 657 sayılı Kanunun 92 inci maddesi uyarınca yapılan istifaların 243 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yayım tarihi olan 29.11.1984 tarihinden sonraki istifalar için geçerli olmaktadır.

Konuya ilişki olarak Mütalaalar bülteninde yayımlanmış olan Devlet Personel Başkanlığı mütalaa için bakınız.

Çekilme sayılarına 243 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeden sonraki istifaları alınacağı

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1-2914 Yüksek Öğretim Personel Kanununa tabi araştırma görevlisi kadrosunda çalışmakta iken istifa edilmesi halinde bu istifa 657 sayılı Kanunun 92 inci maddesi uyarınca yapılan istifalar kapsamında değerlendirilemez. Sayı sınırlamasına tabi bulunmamaktadır.
2-Araştırma görevliliğinden istifa ettikten sonra yeniden 657 sayılı Kanunun 92 maddesi hükmü uyarınca memuriyete dönmek mümkün bulunmaktadır.
3-Araştırma görevlisi kadrosundan istifa eden kişiler 657 sayılı Kanunun 97 üncü maddesi ile getirilen belirli bir süre memuriyete atanma kısıtlamasına da tabii değildirler.

926 sayılı kanuna tabi personelin bekleme süresine tabi olmadığına ilişkin görüş için tıklayınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam