Hastaları, YİBO'ya 15 km. uzakta bir hastaneye götüren öğretmen harcırah alır mı?

07/04/2008 14:30:00
Yazdır

Soru

Sizlere harcırah (geçici görev yolluğu) ile ilgili bi sorum olacaktı. Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda Öğretmenim. Okulumuzun Şoförü yok ve Okulumuza tahsis edilen aracı kullanmaya yetkiliyim. Gerek kaymakamlık emri ile farklı görevde veya hastalanan öğrencileri doktora götürme, acil hasta olan öğrenciler için geceleri ildeki hastaneye ( yaklaşık 15 km uzaklıkta) götürmek için aracı kullanıyorum. Bu görevler için geçici görev yolluğu alabilir miyim? beni bu konuda aydınlatırsanız memnun olurum. Sağlıcakla kalın...

Cevap

Harcırah Kanununun 14. Maddesinde geçici bir görevin ifası amacıyla yurt içinde ve yurt dışında görevlendirilen personele yevmiye ve yol masrafı verileceği hüküm altına alınmıştır. Aynı Kanunun 3. Maddesinde ?Memuriyet Mahalli?; Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerler olarak tanımlanmış olup, bu tanım gereği memuriyet mahalli dışında bir yere görevlendirilen personelin harcırah alması gerekir. Kanunun bu iki maddesi birlikte değerlendirildiğinde; Bölge Okulunun bulunduğu belediye sınırları dışında kaymakamlıkça görevlendirildiğiniz yerler için geçici görev yolluğu almanız gerekecektir.

Sorudan anlaşıldığı kadarıyla yapılan görevlendirilmeler günübirlik olup bu 24 saati geçmeyen görevlendirmelerde harcırah (yevmiye) Harcırah Kanununun 39. Maddesinde yer alan ?Resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir yere gönderilenlere gündelik verilmez. Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir? hükmüne göre verilecektir.

Bu soru 13,789 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam