Geçici görevde iken, dini bayramdan dolayı evine dönene, yol ücreti verilir mi?

26/09/2015 00:51:00
Yazdır

Soru

İyi günler.

Bir kamu kurumunda memur olarak çalışmaktayım. Zaman zaman kendi talebemiz dışında geçici görevli olarak başka işyerlerine göreve gidiyoruz.

Geçici görev süresi içinde ramazan veya kurban bayramı tatilleri denk geliyor. Bu tatillerde geçici görev mahallinden çalıştığımız işyerinin (ikametgahın ) bulunduğu mahale bayram öncesi gidiş yol ücreti ile bayram sonu geçici görev mahaline dönüş yol ücreti bayram süresince harcırah yevmiyesi almadığımız halde verilmemektedir.

Geçici görev devam ederken Bayramlarda bayram tatili için zorunlu olarak asli işyerimizin-ikametgahımızın olduğu yere gidiş ve geçici görev yerine dönüş yol otobüs ücretinin ödenip ödenmeyeceği açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Açıklarsanız memnun olurum. İyi çalışmalar. Saygılarımla

Cevap

6245 sayılı Harcırah Kanununun "Tarifler" başlıklı 3 maddesinde Harcırah "Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını ifade eder." olarak tanımlanmış,

"Harcırahın unsurları" başlıklı 5 inci maddesinde de "Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstahak olabilir." hükmü ile hangi harcama kalemlerinin ödenebileceği açıklanmış,

"Muvakkat (geçici süreli) vazife harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye)" başlıklı 14 üncü maddesinde

"Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:
1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadiyla muvekkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere;..."

ve "Geçici görev gündeliğinin verilebileceği azami süre" başlıklı 42 nci maddesinde de" Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler:
a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.
b. Yurtdışında ilk 180 gün tam ve müteakip günler için 2/3 oranında ödenir.
Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz.
....." hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümlere göre yurtiçinde geçici görevli olarak görevlendirildiğiniz yerden dini veya milli bayramlardan dolayı asli görev yerinize gidip gelmenizden dolayı yapmış olduğunuz masrafın harcırah olarak beyan edilmesi ile ilgili bir kanuni bir düzenleme olmadığından ödenemeyeceği düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam