Memurluğa normal olarak giren ve sonradan özürlü olan kişi 15 yılda emekli olabilir mi?

07/05/2008 15:11:00
Yazdır

Soru

%40 düzeyde özürlüyüm ancak memuriyete normal olarak girdim. Şu anda da hiçbir özürlülük hakkından yararlanmıyorum. Ancak sağlık yönünden oldukça rahatsızlıklarım arttı 15 yıl üzerinden emekli olabilirmiyim.

Cevap

8 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5754 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 68 inci maddesi ile değişik 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükmü gereğince, halen 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre iştirakçi olanlardan, bu görevlerine başlamadan ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden ve halen görevde bulunanların aylık bağlanmasını talep etmeleri durumunda, en az 5400 gün (15 yıl) hizmetlerinin bulunması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanması mümkün olacaktır.

Ancak göreve başladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılanlar için en az 5760,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılanlar için ise en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması şartları aranacaktır.

Bu duruma göre yeni sosyal güvenlik kanununa göre, görev yapmakta olduğunuz Kurum kanalı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanız gerekmektedir.

Diğer taraftan, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 39 uncu maddesinin (j) fıkrası 21/04/2005 tarih ve 5335 sayılı Kanun ile değiştirilmiş ve söz konusu fıkra “Göreve girişlerinde özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az %40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine...” şeklini almıştır. Bu değişiklik ile 5434 sayılı Kanuna tabi olarak halen görev yapmakta olan iştirakçilerin özürlü olmaları nedeniyle göreve başladıkları tarihte özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik hükümlerine göre alınan ve söz konusu sağlık kurulu raporlarında da özürlülük oranının en az % 40 olduğu belirlenen iştirakçilerin hizmet sürelerinin de en az 15 yıl olması halinde istekleri üzerine emekli olmaları sağlanmıştır. Maddede “Göreve girişlerinde özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe uygun olarak alınmış” ibaresi olduğundan göreve yine 5434 sayılı Kanunun Ek Geçici 22 nci maddesinin yürürlüğe girdiği 24/09/1983 tarihi ile 5335 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 27/04/2005 tarihleri arasında göreve başlamış olmanız, göreve başlamadan önce özürlü olduğunuzu belgeleyen herhangi bir raporunuz olması ve görevde iken 15 hizmet yılınızın da bulunması halinde durumunuzun Sosyal Güvenlik Kurumunca incelenmesi gerekmektedir. Durumunuz bu kapsama giriyor ise bugün için dahi görev yapmakta olduğunuz kurumunuz kanalı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz.


Yorum 1: herkese selam arkadaşlar bende 1996 yılında memur oldum ama sonradan sakat oldum.bizlerde yaralanıyormuyuz acaba bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim.

12 Mayıs 2008 16:15 Cakır55

Yorum 2: Peki bilen varsa bunu yazsın arkadaşlar.
-2001 yılında memur oldum.
-Memurluğa normal girdim.
-2003 yılında özürlü olduğuma dair rapor aldım.
-Fakat özürüm memurluktan önce gerçekleşti.
-Bu özrün 1986 yılında gerçekleştiği ve memurluktan önce olduğu açıkça yazıyor.
*15 Yılda emekli olabilirmiyim? Özrün memurluktan önce, raporun 2003 yılında olduğuna dikkat ederek yazarsanız sevinirim.
9 Mayıs 2008 15:28uu01

İki yoruma yönelik ek açıklamadır

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 21/04/2005 tarih ve 5335 sayılı Kanun ile değişik 39 uncu maddesinin (j) fıkrası “Göreve girişlerinde özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az %40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine...” şeklindedir.

Mevcut hükme göre, göreve başlamadan önce özürlü olmalarına rağmen normal atama ile göreve giren kamu görevlileri; bu sakatlıklarını göreve girmeden önce herhangi bir nedenle almış oldukları raporlar ile belgelemeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca da özürlülük hallerinin en az % 40 olduğuna karar verilmesi ve en az 15 hizmet yıllarının da bulunması koşuluyla aylık bağlanması mümkün olmaktadır.

Ancak göreve girmeden önce özürlü olmalarına rağmen göreve girmeden önce bu durumlarının belgeleyen raporları bulunmayanların, göreve girdikten sonra alacakları sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılmasına yukarıda yer alan madde hükmü cevaz vermemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam