Sicilden dolayı 6 yılda bir verilen kademe, emsal uygulamasında nasıl değerlendirilecektir?

17/06/2008 00:49:00
Yazdır

Soru

1990 yılında Meslek Lisesi mezunu olarak Devlet Memurluğuna girdim. 1999 yılında 2 yıllık Yüksek Okulu bitirdim. 2007 yılında 4 yıllık Fakülteyi bitirdim. 1999 yılında 2 yıllık yüksek okul sonrası intibakta 1 derece 1 kademe verildi. 2007 yılında Fakülteyi bitirince de yine emsal uygulandı. 657. sayılı Yasaya göre sicil notu ortalamasından 2 defa kademe ilerlemesi aldım. 3 üncüsü de 2009 da.
Sicil notu ortalaması neticesinde ödül olarak verilen kademe ilerlemesi emsalini geçememe de uygulanır mı? Yani Lise mezunları 2. dereceye düşemez iken sicil notu ortalamasından aldıkları kademe ilerlemesiyle 2. dereceye düşebiliyorlar. Bu yüzden sicil notu ortalamasını tüm memurlar alıyor diye de bir şey yok. O yüzden sicil notu ortalamasından alınan kademe ilerlemesi emsalde uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi ve görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler."denilmektedir.

Konuya ilişkin olarak daha önce yayımlanmış olan ayrıntılı haberin yer aldığı intibak bölümü için tıklayınız.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemi sırasında kişinin hizmetleri değerlendirilip derece kademesi belirlendikten sonra emsalinin derece ve kademesini aşmıyor ise bu derece kademe, aşıyor ise aşan kısmı çıkarıldıktan sonra emsaline göre belirlenecek dere ve kademeye;
- 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname veya 5289 sayılı kanun uyarınca aldığı bir derece,
- 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi hükmü uyarınca 6 yıllık sicil notu ortalaması nedeniyle faydalanmış olduğunuz kademelerin,
- 657 sayılı Kanunun 72 ikinci maddesi hükmü uyarınca faydalanmış olduğu kademelerin,
- 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A bendinin alt bentleri uyarınca elde edeceği derece ve kademenin,
gibi özel kanunlar gereğince elde edilmiş derece ve kademeler ilave edilmek suretiyle kişinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesi belirlenmektedir.

Özel kanunlar gereğince elde edilmiş derece ve kademeler emsal uygulamasına dahil edilmez. Bu derece ve kademeler ayrıca ilave edilir. Ancak hiçbir şekilde öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği derecenin üzerine çıkması mümkün bulunmamaktadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 64 üncü maddesinin 2 nci maddesinde de "Devlet memurlarından 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve daha yukarı olanların aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır."hükmü yer almaktadır.

Devlet memurlarına 1 kademe verilmesine ilişkin olarak daha önce yayımlanmış olan sorucevapların yer aldığı "Ek Derece / Kademe" adlı kategori için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca;

4 yıllık yüksek öğretim mezunları genel olarak 9 derecenin 1 inci kademesinden memuriyete başlayıp 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.

İntibaktan sonra 2009 yılda 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi hükmü uyarınca yeniden 1 kademeden faydalanmanıza mani bir husus bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam