Özürlü mevzuatına göre değil normal statüde memur olan kişi ne zaman emekli olur?

10/08/2008 22:26:00
Yazdır

Soru

29.09.1954 doğumluyum.01.06.1976 tarihinde ilk defa sigortalı işe başladım .toplam 3247 gün primim var.28.02.2002 tarihinde %40 raporla sağlık müdürlüğünde işe başladım halen çalışıyorum.600 gün olan askerlik borçlanmamı yaptım.ne zaman emekli olabilirim.işçi olarak çalıştığım sürelerde özürlü raporum yoktu.15 yıla eski sürelerim dahil olurmu bunu öğrenmek istiyorum.aynı durumda pek çok çalışan var durumu aydınlatırsanız müteşekkir oluruz.iyi çalışmalar.

Cevap

Özürlülerin emeklilik hakkı 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 21/04/2005 tarih ve 5335 sayılı Kanun ile değişik 39 uncu maddesinin (j) fıkrasının; "Göreve girişlerinde özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az %40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine..." şeklindeki hükmü ile düzenlenmiştir.

Şartları;

- Kamu görevlisi olarak göreve başladıkları tarihte özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik hükümlerine göre alınan sağlık kurulu raporlarında özürlülük oranının en az % 40 olduğunun belirlenmesi,

- En az 15 fiili hizmet yıllarının bulunması,

- Özürlülük aylığı bağlanması talebinin halen kamu görevlisi olarak görev yaptığı süre içerisinde yapması,

Halleridir.

Kamu görevlisi olarak özürlülere ilişkin mevzuata tabi olmadan normal atama suretiyle göreve giren, ancak göreve girmeden önce herhangi bir sebepten dolayı alınmış olan sağlık kurulu raporları bulunanların, görevde iken 15 hizmet yıllarının bulunması ve bu raporlarındaki özürlülük oranının en az % 40 olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karar verilmesi halinde 5434 sayılı Kanunun yukarıya alınan 39 uncu maddesinin (j) bendi hükümlerinden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

Ancak, kamu görevlisi olarak göreve başlamadan önce özürlü olmalarına rağmen göreve girmeden önce bu durumlarını belgeleyen raporları bulunmayanların, göreve girdikten sonra alacakları sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılmasına yukarıda yer alan madde hükmü cevaz vermemektedir.

Halen kamu görevlisi olarak görev yapmakta olan özürlülerin, kamu görevlisi olarak görev yapmadan önce geçmiş olması şartıyla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun ile 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa tabi geçen sürelerin mevcut olması halinde, bu süreler hizmet birleştirme kapsamında olması nedeniyle özürlü aylığı bağlanması için aranılan 15 hizmet yılının doldurulmasında dikkate alınmaktadır.

Belirttiğiniz hizmetlerinize göre 15 yılı tamamladığınız görülmektedir. Şayet emekli olmak istiyorsanız talebinizi Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına yapmanız gerekmektedir.

Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam