Öğretmenlik istifa eden daha sonra memur olan kişinin kademe terfi tarihi değişir mi?

30/09/2008 13:46:00
Yazdır

Soru

Merhaba, ben 8 sene öğretmen olarak çalıştıktan sonra görevden çekilme suretiyle istifa ettim.10 ay önce de bir belediyede yeniden açıktan atama şeklinde asil memur olarak genel idare hizmetleri sınıfında göreve başladım. Görevden çekildiğim sırada 4/3 derece kademedeydim ve terfi tarihime sadece 15 gün kalmıştı. Size sorum şu şekilde olacaktır: şu anda 10 aydır hala 4/3 olarak çalışıyorum ve terfi tarihimin belediyede işe başladığım tarih olduğu söyleniyor. Daha önce 4/3 kademe derecede geçirdiğim süreler (350 gün) yok sayılıyor. Bu doğru bir uygulamamıdır? Doğru değilse bunu düzeltmek için nasıl bir yol izlemeliyim?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim, emeğinize teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları" başlıklı 92 inci maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
(Mülga ikinci fıkra: 29/11/1984 - KHK 243/56 md.)
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.
Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir."
denilmektedir.

Ayrıca 657 sayılı Kanunun "Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme" başlıklı 71 inci maddesinde ise "Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.
Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.
Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez."
hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ıncı maddesinin "ortak hükümler" bölümünün fıkralarından yer alan hükümler sebebiyle ilave derecelerden faydalanamaya ilişkin hükümler yer almaktadır.

Kademe ilerlemesine ilişkin hükümlere 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinde yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1-Memurluktan çekildikten sonra yeniden atananlar ayrıldıkları müktesep derece ve kademe ile görevlerine başlarlar.

2-Hizmetleri kaldıkları yerden devam eder.

3-Kademe ilerlemesine ilişkin olarak 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinde yer alan taşımaları halinde terfi tarihinde kademe ilerlemesi yapılması gerekmektedir.

4- Normal şartlarda öğretmen kadrosundan istifa edip ayrılan ve genel idare hizmetleri sınıfında memur kadrosuna atanması yapılan kişinin terfi tarihin değişmemesi gerekmemektedir.

5-Hizmet sınıfı değiştirmelerinde eğer önceki hizmet sınıfında o hizmet sınıfında bulunmadan mütevellit bir ilave derece ve kademeden faydalanılmış olması halinde 657 sayılı kanunun 71 inci maddesi hükmü uyarınca ilave dilen derece ve kademeler kadar atandığınız derecede bekletilmeniz gerekmektedir.

6-657 sayılı Kanunun 36 maddesi uyarınca ilave kademe ve derece uygulamasından faydalanmamış olmanız halinde yapılan uygulama mevzuata uygun bulunmamaktadır. Bu sebeple idareye durumu izah eden bir dilekçe ile müracaat etmenizi önermekteyiz.

7-İdarenin mevzuata aykırı eylem ve işlemlerine karşı Yargı yoluna başvurmak da mümkün bulunmaktadır.

Bu soru 11,082 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam