Diyanetteki hafız şef, başka bir kuruma yine şef olarak geçince, bir derece kaybeder mi?

19/12/2008 15:36:00
Yazdır

Soru

Sayın memurlar net.
Diyanet İşleri Başkanlığında 4 yıllık yüksek okul mezunu şef kadrosunda çalışmakta iken bir bakanlığa şef kadrosuna naklen geçiş yaptım. Yeni kurumum, 657 sayılı Kanunun 36 maddesi uyarınca, Diyanet İşleri Başkanlığında hafız olmam sebebiyle faydalandığım 1 derece uygulayamayacaklarını belirtmişlerdir. Yeni kurumdaki kazanılmış hak aylık derece kademem ve Söz konusu dereceyi alıp alamayacakları hususunda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Anılan (A) bendinin 7 inci fıkrasının (b) alt bendinde "Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunda halen görevli bulunanlarla yeniden göreve atanacaklardan hafız oldukları Diyanet İşleri Başkanlığınca tespit edilecek bir yönetmelik uyarınca belirlenenlere bir derece yükselmesi verilir. (Lisans üstü eğitim sebebiyle verilen derece ve kademe ilerlemesi bu fıkra gereğince verilen derece ilerlemesiyle birlikte uygulanamaz.)"hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74 üncü maddesinin1 inci fıkrasında "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır. " denilmektedir.

657 sayılı Kanunun "Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları" başlıklı 92 maddesinin 1 inci fıkrasında "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler."hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun "Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme" başlıklı 71 inci "Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.
Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.
Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez."denilmektedir.

1-Memurların kamu kurumları içerisinde birin den diğerine geçişlerinde memurlar kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri ile naklen geçmeleri esastır.

2- Naklen geçişlerde mer'i mevzuat çerçevesinde sınıf değiştirmeleri de caizdir. Sınıf değiştirmeleri halinde Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılması gerekmektedir.

3-Diyanet İşleri Başkanlığında Genel İdare Hizmetleri Sınıfında şef kadrosundan Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan şef kadrosuna nakledilen personel mevcut kazanılmış hak aylık derece ve kademesi ile (657 s kanunun 36 maddesinin (A) 7 fıkrasının (b) alt bendinden faydalanmış olsa bile) nakil edilir ve terfileri de normal süresi içerisinde yapılmaya devam eder.

4- Diyanet İşleri Başkanlığında Genel İdare Hizmetleri Sınıfında şef kadrosundan çalışmakta iken istifa eden yasal süreler geçtikten sonra 657 sayılı Kanunun 92 maddesi hükmü uyarınca yeniden devlet memuru olarak atan personel de ayrıldığı kazanılmış hak aylık derece ve kademesi ile memuriyete atanır. İlgilinin terfi tarihinde açıkta geçen süreleri sebebiyle değişiklik olması mümkündür. 657 sayılı kanunun 36 maddesinin (A) 7 fıkrasının (b) alt bendinden faydalanmasından dolayı tefi tarihi değişmediği gibi aynı derece ve kademede bekletilmez.

Bu soru 15,677 defa okundu. 13 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam