4924'lünün istifası, 657'deki iki defa istifaya dahil midir?

12/02/2009 10:55:00
Yazdır

Soru

Sağlık Bakanlığında 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli hemşire olarak çalışmaktayım. Sözleşmeli statüden istifa etmem halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 92 maddesinde bulunan, istifa sonrası dönüşte getirilen "iki defadan fazla istifa etmeme" sayısına dahil edilerek memur olmama engel olur mu?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinin 1 inci fıkrasında "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler." hükmü yer almaktadır

Söz konusu hüküm 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmakta iken memuriyetten mezkür 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde istifa eden veya anılan Kanun uyarınca istifa etmiş sayılan (müstafi addedilen) istifa eden ve tekrar devlet memurluğuna dönmek isteyenler bir sınırlama getirmektedir.

657 sayılı Devlet memurları Kanunu dışında kalan ve diğer personel kanunlarına tabi olarak istihdam edilenlere sözkonusu hükmün uygulanması mümkün bulunmamakatdır.

657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel Kanunu,
2- 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu,
3- 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun,
4- Kamu kurum ve kuruluşlarında kuruluş kanunları ile 657 sayılı Kanuna tabi olmayan sözleşmeli personel
5- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabii sözleşmeli personel

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
657 sayılı Kanunun dışında 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli hemşire olarak çalışmakta iken istifa etmeniz 657 sayılı kanunun 92 maddesinde aranan sayıya dahil edilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Konuya ilişkin Devlet Personel Başkanlığı görüşleri için bakınız.

Milletvekili seçimleri için yapılan istifanın 92 maddedeki sayıya dahil olmadığı

İstifa sınırlaması yalnız 657 sayılı Kanuna tabi istifaları içermektedir.

İstifa sayısının kanuni düzenlemenin yayımı tarihindekilerin sayılması

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam