İşitme yetisini kaybeden öğretmenin memuriyetine son verilir mi?

20/08/2009 00:34:00
Yazdır

Soru

657 sayılı devlet memurlar kanununun 98. maddesinin b fıkrasında "Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi" durumunda memurluğun sona ereceği yazılıyor. Kadrolu öğretmenken işitme kaybının olması durumunda (ancak bu kayıp ameliyatla en aza indirilmiştir. Duymada problem yoktur.) bu madde geçerli olup memurluğa son verilebilir mi? Ayrıca işitme kaybının devam etmesi durumunda işitme cihazı takılarak sorun giderilmesi durumunda da yine bu madde ile memurluk sona erdirilebilir mi? İşitme kaybının olması durumunda memurluğa ne gibi etkisi olabilir?
Teşekkürler...

Cevap

657 sayılı Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde "Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel şartlar:
1. Türk Vatandaşı olmak,(1)
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
B) Özel şartlar:
1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanununun "Memurluğun sona ermesi" başlıklı 98 inci maddesinde "Devlet memurlarının
a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malûllük ve sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;
hallerinde memurluğu sona erer." hükmü yer almaktadır.

Anılan maddnin (b) bendinde yer alan "Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;" hükmü 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesini (A) bendinde yer alan genel şartlar ve (B) özel şartlar göreve girdiğinde taşımaması halinde devlet memuru olarak atananlar ile memur olarak atandıkları tarihte mezkur şartları taşımakla beraber memuriyet sırasında sözkonusu şartları kaybedenlerin memuriyetleri sona ermekterdir.

Öğretmenin rahatsızlığı sebebiyle özel mevzuatında yer alan hükümler uyarınca işitme yetisini belirli oranın üzerinde kaybetmesi görevini ifasına engel olması halinde öğretmenin 657 sayılı Kanunun 98 ninci maddesi hükmü uyarınca görevine son verilemez. Memur öğretmenlik yapamıyor ise yapabileceği bir memuriyet kadrosuna geçirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunu 105 inci maddesi hükmü uyarınca hastalanan devlet memurları söz konusu madde belirlenen sürelerde iyileşmemleri halinde "İzin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurullarının raporu ile tesbit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılır. Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır." hükmü uyarınca emekliliğe ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam