2000 yılında memur olan, sonradan özürlü durumuna kişi ne zaman emekli olur?

15/04/2010 20:37:00
Yazdır

Soru

Merhaba, 18.07.2000 Tarihinde devlet memuru oldum. Memuriyete girişte sağlıklıydım. Daha sonra rahatsızlandım ve %70 oranında özürlü oldum. 10 yıllık devlet memuru olmama 4 ay kaldı. 4 ay sonra malülen emekli ola bilir miyim? Kadro dercem 5/2. 2 yıllık üniversite mezunu olarak memuriyete başladım. Eğer 4 ay sonra emekli olursam ne kadar emekli maaşı alırım? 4 ay sonra 25 yıllık hizmeti olan kişi emekli olursa emekli maaşı olarak ne kadar alır? Not: Acaba emekli ikramiyesi ne kadar alırım?

Cevap

Sizin durumunuzun 5453 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre değerlendirmek gerektiğini düşünmekteyiz.

5434 sayılı Kanuna göre

5434 sayılı Kanuna göre göreve atanmadan önce rahatsızlıkları olmayanların görevde iken rahatsızlanmaları/MALUL OLMALARI halinde;

1- 10 HİZMET VEYA DAHA FAZLA HİZMETLERİ OLACAK

2- MALUL OLDUKLARI HAKKINDA SAĞLIK KURULU RAPORLARI OLACAK

3- SAĞLIK KURULU RAPORLARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN SAĞLIK KURULUNCA İNCELENECEK.

İŞLEMLERİN BU ÜÇ KOŞULDA SEYRETMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ.

Malullük konusunda bu şekilde hareket edebilir ve kurumunuza talepte bulunabileceğiniziİ değerlendirmekteyiz.

5434 SAYILI KANUNUN İLGİLİ MADDELERİ;

Madde 44 – Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya düçar oldukları tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamıyacak duruma giren iştirakçilere (malul) denir ve haklarında bu kanunun malullüğe ait hükümleri uygulanır.

Şu kadar ki, bunlar yazı ile istedikleri takdirde haklarında bu Kanun hükümleri uygulanmaksızın mallüklerinin mani olmadığı başka vazife veya sınıflara nakil suretiyle tayinleri yapılmak üzere istifa etmiş sayılırlar. Bunların, istifa etmiş sayıldıktan sonra dahi, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasını istemek hakları mahfuzdur. Ancak, kurumlarında başka vazife ve sınıflara nakli mümkün olanlardan özel kanunlarına göre yükümlülük süresine tabi olanlar, bu yükümlülüklerini tamamlamadıkça veya maluliyetlerinin yeni vazifelerine de mani olduğuna dair 50 nci madde uyarınca yeniden rapor almadıkça bu haklarını kullanamazlar.

(Değişik üçün fıkra: 21/4/2005 – 5335/3 md.) İştirakçilerden; talim, manevra, seferberlik veya harp dolayısıyla vazifeleri ile ilgileri kesilmeksizin silah altına alındıkları dönemde malûl olup, bu malûllükleri asıl vazifelerini yapmaya mani olmayanlar ile Sandığa tâbi göreve atandıkları tarihten önce malûl sayılmayı gerektiren hastalık veya sakatlığı olduğu belirlenenler hakkında, bu hastalık veya sakatlıkları sebebiyle bu Kanunun malûllüğe ilişkin hükümleri uygulanmaz.

Madde 53 – Adi malullük aylığı, fiili hizmet müddetleri en az 10 yılı tamamlamış bulunan iştirakçilerin fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamına göre ve malullük dolayısiyle vazifeden ayrıldıkları tarihteki keseneğe esas aylık veya ücretleri ve 15 inci maddenin (g) fıkrasında yazılı olanların tam aylık veya ücretleri tutarları üzerinden aşağıda gösterilen nispetlerde bağlanır

Fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamındaki ay kesirleri tam ay sayılır. Yıl kesirlerinin her ayı için adi malullük aylığı bağlanmasında esas tutulan vazife aylık veya ücreti tutarlarının % 1 inin 12 de biri adi malullük aylığına ayrıca eklenir.

Bağlanan aylıkların elli kuruştan aşağı kesirleri elli kuruşa elli kuruş ve daha fazla kesirleri liraya çıkarılır.

Asgari beş sene emekliliğe esas bir hizmette bulunmak şartiyle tedavisi gayrimümkün bir maluliyete duçar olup herhangi bir şekilde kazanç ve başkasının yardımı olmaksızın idamei hayat imkanı kalmıyan adi malullere; Mezkür kanunun 48 inci maddesinde yazılı hususlar nazarı dikkate alınmak suretiyle" 15 sene fiili hizmeti bulunan maluller gibi maaş tahsis olunur.

Ancak, bu maaşlar dul ve yetimlere intikal etmez.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinde, istekle emeklilik, malulen emeklilik, özürlü emeklilik aylık bağlama esasları aynı olmaktadır.

Devlet memurlarından emekli olanlara ödenen asgari aylık sistemine göre, 1,1,2010 memur maaş katsayısına göre size ödenecek aylık 831 TL. - Ayrıca bu tutarın % 4 ü oranında ek ödeme ilave edilecektir

Bu tutar, herhangi bir nedenle aylık alan tüm devlet memurlarına ödenen emekli aylığı tutarıdır. Bu tutardan az ödeme yapılmamaktadır.

Emekli aylığı tutarı, kişilerin hizmet süresinin fazlalığı, ek gösterge rakamının yüksek olması gibi nedenlerle yüksek olabilmektedir.

Ayrıca, emekli aylık ve ikramiye tutarının hesaplanma sistemini http://www.memurlar.net/haber/147064/ adresimizde ele almıştık. Buradaki sisteme göre aylık ve ikramiye tutarları hesaplanabilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam