1999'dan önce polis olan bayan memur, kaç yılda emekli olur?

20/04/2010 11:31:00
Yazdır

Soru

31 haziran 1999 yılında polislik mesleğine girdim. doğum tarihim 17-10-1979 ben mesleği girdiğim zaman 16 yılı dolduran bayan polis memurları emekli olabiliyordu. ancak şu anda muaallaktayım eylül 1999 da yani ben mesleğe gireli henüz 2 ay olmuşken yaş yasası çıktı. acaba beni kapsarmı. etrafımda bu konu ile ilgili benim durummda olanların dava açıp kazananlar olduğu söylentisi dolaşıyor. lütfen bir bilgilendirme yaparmısınız

Cevap

Polislik mesleğinde olanlar, diğer devlet memurları gibi emeklilik koşulları açısından 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi olmaktadırlar,

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer alan emeklilik koşulları ile ilgili madde ifadelerinde, kadınlar için 20 hizmet yılı ile birlikte yaş koşulunun da olması gerektiği anlaşılmaktadır.

Buradaki farklılık 5434 sayılı Kanunun 39, ve geçici 205. maddelerinde görülmektedir.

1- 5434 sayılı Kanunun 39, maddesi kadın memurlar için 25 hizmet yılını tamamlamaları, 58 yaşını doldurmalarını ifade etmektedir. Bu şartlara tabi olan kadın memurlar 8,9,1999 tarihinden sonra devlet memurluğu görevine girenler için olmaktadır.

2- 5434 sayılı Kanunun geçici 205, maddesi, kadın memurlar için 20 hizmet yılını tamamlamaları, bu maddede yer alan yaş grublarından hangisine tabi olacak iseler bu yaşlarını da tamamlamalarını ifade etmektedir. Bu şartlara tabi olan kadın memurlar 8,9,1999 tarihinden önce devlet memurluğu görevine girenler için olmaktadır.

Sonuç değerlendirmemiz, siz ve sizin gibi durumda olanlar her halukarde 5434 sayılı kanunun geçici 205, maddesi hükümlerine tabi olacağınızdan yalnızca 20 yıl hizmet sürenizin tamamlanması emekli olmanız için yeterli olmayacak, yaşınızı da doldurmanızın gerekeceğini söyleyebiliriz.

3- Siz ve sizin gibi durumda olanlar açısından bir tercihte söz konusu olabilir. Bu tercih hizmetinizi tamamladıktan sonra yaşınızın dolumunu beklemek şeklinde olabilir. Bu konuyu aşağıdaki şekilde değerlendirmemiz doğru olacaktır.

- Hizmet yıllarını dolduranların, emekli olabilmeleri için aranılan yaş hadlerini beklemelerine gerek yoktur. Bu kişiler isterlerse görevlerinden ayrılabilir ve yaşı bekleyebilirler.

Müracaatlarını, görevlerinden ayrılmadan önce çalıştıkları kurumlarına, yaşlarının dolum tarihinden sonra emekli olmak istediklerini bildirir dilekçe ile yapabileceklerini değerlendirmekteyiz.

- Bu durumdakilerin, yaşlarının dolum tarihine kadar SSK'lı veya BAĞ-KUR' lu çalışmamaları halinde yaşlarının dolum tarihindeki hükümlere göre (Yaşlarının dolum tarihindeki memur maaş katsayısı esas alınmak suretiyle) emekli aylığı, emeklilik ikramiyesi ve sağlık yardımı yapılması mümkün olmaktadır.

- Hizmetlerini dolduranlardan görevinden ayrılanların açıkta iken SSK'lı veya BAĞ-KUR'lu çalışmaları olur ise, 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre son yedi yıllık hizmetlerinin en az yarısından fazlasının (3 yıl 6 ay) Emekli Sandığına tabi olması koşuluyla, 5434 sayılı Kanun hükümleri esas alınarak aylık bağlanması gerekecektir, bu süreyi geçirir iseler Emekli Sandığınca aylık bağlanmayacaktır, ayrıca son defa Emekli Sandığına tabi hizmet konumundan çıkılacağı için de emeklilik ikramiyesi verilmesi mümkün olmayacaktır.

NOT: Emeklilik ikramiyesi ödenmesine ilişkin hüküm içeren 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesi ile ilgili 5,6,2009 tarihli resmi gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin açıklamalarımızı görmek için tıklayınız

- Hizmet yıllarını doldurduktan sonra yaşlarının dolum tarihini bekleyecek olanlardan SSK'lı veya BAĞ-KUR'lu olarak çalışmak isteyenlerin kendilerine Emekli Sandığınca aylık bağlanmasını isteyenlerin 3 yıl 6 aylık süreyi geçirmemelerini tavsiye etmekteyiz.

- Yaşlarının dolum tarihini bekleyenler katkı payı yapmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanmaları mümkün olmaktadır, Bunun için de Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Sağlık Merkez Müdürlüklerine müracaatta bulunabilirler.

- Yaşlarını doldurdukları tarihten sonra aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam