Engelli statüsünde olmayan ancak % 40 üzeri engellilik raporu olanlar idari izin kullanabilir mi?

29/03/2020 15:07:00
Yazdır

Soru

Soru: Eşim sağlık müdürlüğünde kadrolu ebe olarak görev yapıyor. Eşim % 47 görme engelli fakat engeli sonradan oluştu. 5 yıldır engelli raporu var. Sağlık Bakanlığı genelgesinde engelli statüsünde istihdam edilenler ifadesi geçtiği için eşime izin verilmiyor ve işe gitmek zorunda kalıyor. Bu durum hakkındaki görüşünüz nedir?

Cevap

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 13.3.2020 tarihli ve E.12362 sayılı yazısında, "Hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, yönetici pozisyonlarındakiler hariç 60 yaş ve üzerinde olanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezevantajlı grupların, (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gün idari izinli sayılmaları,

.....

Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür." denilmektedir.

22 Mart 2020 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde de, "Daha önce, COVİD-19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler; yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabileceklerdir." denilmektedir.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 13.3.2020 tarihli ve E.12385 sayılı yazısı ile, salgınla etkin bir şekilde mücadele edebilmek amacıyla Sağlık Bakanlığı personeli hakkındaki uygulamanın Bakanlıkça değerlendirilmesi talimatlandırılmıştır.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü 13 Mart 2020 tarihli ve 912 sayılı yazı ile 18 Mart 2020 tarihli ve 929 sayılı yazıda personel izinleri konusunda düzenleme yapmıştır. 929 sayılı yazının 3. maddesinde, "Bakanlığımız kadrolarında engelli statüsünde istihdam edilen bütün çalışanlar statülerine bakılmaksızın Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtilen esaslara uygun olarak iş bu yazımızın dağıtımını müteakip 12 gün izinli sayılacaklardır." denilmektedir.

Kamuda, 657 sayılı Kanunun 53. maddesi kapsamında yüzde 3 oranında tahsis edilen kontenjan dahilinde çalışan memurlar ile 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesi kapsamında yüzde 4 oranında tahsis edilen kontenjan dahilinde istihdam edilen işçiler engelli statüsünde çalışan personel tanımına girmektedir.

657 sayılı Kanun uygulamasında memuriyete engelli statüsünde girmemekle birlikte engelliliğe ilişkin sağlık kurulu raporu ile yüzde 40 ve daha üzeri engelli olduğunu belgelendirenler kurumlarına başvurmaları halinde yüzde 3 oranındaki kontenjana dahil edilmekte ve engelli statüsü kapsamına alınmaktadır.

Bu kapsamda, yüzde 47 görme engelli olan eşinizin hali hazırda engelli statüsünde olmadığını ve çağrılması halinde mesaiye gitmesi gerektiğini, ancak raporunu kurumuna intikal ettirmesi halinde engelli statüsü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu soru 14,030 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam