Öğretmenler, lisans eğitimi için özür durumundan nakil isteyebilir mi?

25/07/2010 07:51:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

Bursa/Gemlik'te öğretmenlik ( 8 yıllık kadrolu) yapıyorum. Bu yıl üniversite sınavlarına girdim ve bir yükseköğrenim programını tercih edebilecek yeterlilikte bir puan aldım. Özür grubundan tayin isteme hakkım bulunmakta mıdır? Eğer varsa Eylül ayında başlayan kayıt dönemine yakın bir zaman diliminde yapılacak olan tayinler (yaz dönemi müracaatları 6 Ağustos'ta tamamlanıyor. Diğer müracaat hakkının Ocak ayında olduğunu biliyoruz.) bulunmakta mıdır? Yabancı dil hazırlık bölümü olan bir program seçmek istiyorum. Başka bir şehirde yerleştirildiğim takdirde ertelemeksizin okuluma devam edebilmem için başvurabileceğim başka bir yöntem tavsiye edebilir misiniz?

Cevap

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Öğrenim durumu özrü? başlıklı 38. maddesinin

?(1) Bu Yönetmelikle öngörülen zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan öğretmenlerden; yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı olan öğretmenler, lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.
(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden lisansüstü öğrenim hakkı kazananların lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanmayı kabul etmeleri durumunda bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olma şartı aranmaz. Bunların yer değiştirme istekleri atanmak istedikleri yerlerdeki alanlarındaki norm kadro açığı ölçüsünde ağustos ayı içinde değerlendirilir.
(3) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde yüksek lisans öğrenimi hakkı kazananların, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yükseköğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz. Yüksek lisans ya da doktora öğrenimi yaptıkları alanda ikinci kez lisansüstü öğrenim kazananlar ile bir defadan fazla yapılan yüksek lisans ya da doktora öğrenimleri yer değiştirmelerde dikkate alınmaz.
(4) Bu madde kapsamında yer değişikliği isteyenlerden aşağıdaki belgeler istenir;
a) Yer Değiştirme Formu,
b) Başvuru tarihi itibarıyla hazırlık sınıfı, lisansüstü öğrenimine kayıtlı ve halen devam etmekte olduğunu gösterir belge.?

hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince öğrenim durumu özrü sadece Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında yüksek lisans veya doktora eğitimi dahilinde uygulanmaktadır.

Bu soru 23,289 defa okundu. 21 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam