Aday öğretmenim bedelli askerlik yapsam adaylığım nasıl etkilenir?

28/08/2018 21:53:00
Yazdır

Soru

Merhabalar ben 2017 tarihinde sözleşmeli öğretmen olarak atandım ve sonrasında adaylık sürecine tabi oldum şuan bedelli askerlik de çıktı ben 21 gün askerlik yapıp göreve devam edeceğim fakat aklıma takılan bir husus var: En az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla yazılı veya yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanır. Bu aday öğretmenlik maddesi kafama takıldı ben askerliği yaptıktan sonra geri döndüğümde adaylık sınavına girip adaylığımı bitirebilir miyim ? Adaylık sürecim riske girer mi ? Bir yıl yeniden adaylık süreci yaşama durumum olabilir mi ?

Teşekkür ederim.

Cevap

Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 17. Maddesi:

"Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, 17/4/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Bakanlık Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce yapılacak planlama doğrultusunda adaylık sürecine tabi tutulur."

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği:

"Madde 15 - (1)Aday öğretmenler, adaylık dönemlerinin yetiştirme sürecinde asıl görev yapacakları ilin dışında görev yapabilir ve en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla yazılı veya yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanır.

Madde 16 - (3) Performans değerlendirilmesi, bir dönemde en az altmış iş günü fiilen öğretmenlik görevi yapan aday öğretmenler hakkında uygulanır. 657 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler, her türlü kanuni izin ve sağlık raporları ile fiilen öğretmenlik görevi dışındaki geçici görevlendirmelerde geçen süreler bir dönemde altmış iş günü fiilen öğretmenlik görevi yapma süresinden sayılmaz.

(4) Aday Öğretmenlerin Yetiştirme Programı kapsamındaki faaliyetlerin tümüne aday öğretmenlerin katılımı zorunludur. Bu faaliyetlerin bir kısmına veya tamamına yasal mazereti nedeniyle katılamayan aday öğretmenler, Bakanlıkça belirlenecek tarihte ve yerde yapılacak telafi programına katılmak zorundadırlar. Yetiştirme sürecinde bir dönemde en az altmış iş günü fiilen öğretmenlik görevini yerine getirmelerine rağmen Aday Öğretmenlerin Yetiştirme Programını tamamlayamamış olan aday öğretmenlerin birinci performans değerlendirmesi telafi eğitiminin sonunda yapılır.

(5) Üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen nedenlerle performans değerlendirmesi yapılamayan aday öğretmenlerin değerlendirmeleri takip eden dönemde veya dönemlerde yapılır.

Madde 19 - (1) Sınav, göreve başlama tarihine göre en az bir yıl fiilen çalışan ve performans değerlendirmesinde başarılı olan aday öğretmenlere, Bakanlıkça belirlenecek merkezlerde ve tarihlerde yapılır. 657 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler, en az bir yıllık fiili çalışma süresinden sayılmaz.

(3) Sınava girmeye hak kazandığı halde kabul edilebilir belge ile ispatı mümkün mazeretleri nedeniyle sınava katılamayanlar, göreve başlamalarından sonraki ilk sınava alınır."

Öğretmenlerde adaylık kaldırılması için en az bir yıl fiilen çalışmak, performans değerlendirmesinde ve sınavlarda başarılı olmak gerekiyor.

Aylıksız izinli geçen süre, en az bir yıl fiilen çalışma ve performans değerlendirmesi için gereken (bir dönemde en az altmış iş günü) fiilen öğretmenlik görevi yapma şartlarında değerlendirilmiyor. Örneğin aylıksız izne ayrılmadan önce en az bir yıl fiilen çalışma şartını tamamlamadıysanız dönüşünüzde izin süresi kadar daha çalışmanız gerekecek. Kalan adaylık işlemleri yeni süreye göre tamamlanacak.

Sonuçta askerlik süresince aylıksız izinli sayılacağınızdan adaylığınızın kaldırılması süreci askerlik süreniz kadar uzayabilecektir. Çalışma süresi ve performans şartını tamamladıktan sonra askere gittiyseniz göreve başlamanızdan sonraki ilk sınava girebilirsiniz. Ama sürecin en başa dönmeyeceğini yani bir yıl yeniden adaylık süreci yaşamayacağınızı düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam