Aday memur kurumundaki başka bir kadroya naklen atanabilir mi?

30/07/2017 00:54:00
Yazdır

Soru

İyi günler.

Zabıta memuru kadrosuna KPSS ile atanmış aday memur , adaylığı kaldırılmadan 657 sayılı DMK nun 76. maddesine istinaden MEMUR kadrosuna atanabilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanununun III üncü kısım 3 üncü bölümde aday Devlet memurlarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Bu hükümler yalnız aday memurlara uygulanabilmektedir. Anılan Kanununda bu hükümler dışındaki hangi hükümlerinin aday memurlara uygulanabileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Mezkur Kanunun adaylara ilişkin hükümlerine muhalif olmayan bütün hükümleri adaylara da uygulanmaktadır. Bu çerçevede izinlere, mali haklara, sosyal haklara vb aday Devlet memurlarına yönelik özel düzenleme yapılmamış konulardaki diğer hükümler aday Devlet memurlarına da uygulanmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. Maddesinde "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmü, 55. Maddesinde "Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır. Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır." hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 76. Maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler." hükmü bulunmaktadır.

Sonuç olarak, aday memurun 657 sayılı Kanunun 76 ncı maddesi çerçevesinde kurumsal mevzuat da göz önüne alınmak suretiyle şartlarını taşıdıkları başka kadrolara atanması mümkün gözükmektedir. 657'de aday memurun başka kurumlara naklinin olmayacağı belirtilmiştir. Yani aday memur aynı kurum içerisinde diğer kadrolara nakledilebilecektir. Sorunuz açısından (zabıta memuru- memur) mahalli idareler mevzuatında (görevde yükselme) da buna engel bir hükme rastlamadık.

Ancak bu şekilde atama yapılırken memurun adaylık eğitimlerine katılımını zorlaştıracak bir durum oluşturulmamasına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu soru 17,927 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam