Bir Devlet memuru kaç kez istifa edebilir?

19/09/2010 22:25:00
Yazdır

Soru

Merhabalar, pratisyen hekim olan eşimin istifası il ilgili bir sorum olacak, memurlar.nette tatmin edici bir cevap bulamadım. Öncelikle biraz durumumuzu anlatmalıyım. Eşim devlet hizmet yükümlülüğü kurası ile üniversite bittikten sonra 2006 yılı eylül ayında Diyarbakır'ın bir köyüne genel kura ile tayin edildi. O dönemde TUS sınavı hazırlıkları nedeni ile bu göreve gitmeyerek müstafi sayıldı. Üzerine 2009 yılında eş durumu kurası ile Kırıkkale'nin bir ilçesine ilk ataması yapıldı. Şimdi mecburi hizmet süresi bitti ve istifa etmek istemekteyiz. Eğer istifa ederse ne kadar süre Devlet kurumlarında çalışamayacak ve eğer daha sonra başlayacağı herhangi bir devlet kurumundan da istifası gündeme gelirse bir daha devlet hastanelinde görev yapabilir mi? Acaba müstafi sayılmanın dilekçe ile istifaya göre 3. istifadan sonra tekrar devlet kurumlarında çalışma durumuna olumlu bir etkisi olabilir mi?
Şimdiden bilgilendirmeniz için teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları" başlıklı 92 maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.
Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 maddesinde "Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."hükmü yer almaktadır.

Belirtilen hüküm uyarınca devlet memuru olan ve ilerde memur olma niteliğini taşıyan kişilerin memur olma nitelikleri maddede belirtilen 6 ay, 1-3 yıl süreyle ve süresiz olarak kaybetmelerine neden olmaktadır.

İstifa etme ile müstafi sayılma arasındaki fark yalnız yeniden atanmada memur olmaya hak kazanmak sürelerinde birisinde 6 ay diğerinde ise 1 yıldır. İstifa etmede sayılma bakımından ise bir fark bulunmamaktadır.

İstifa eden memurun yeniden memur olmak için bekleyeceği süre nasıl hesaplanır?

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- Devlet memurlarının en fazla 3 defa istifa etme hakları vardır. 3 defa istifa ettikten sonra yeniden memuriyete dönmeleri mümkün değildir.
2- 657 sayılı Kanunu 97 inci maddesi hükmü uygun olarak kendi isteği ile çekilenler 6 ay geçtikten sonra memuriyete dönebilmektedirler.
3- 657 sayılı Kanunu 97 inci maddesi uyarınca müstafi olanlar 1 yıl geçmedikçe memuriyete dönebilmektedirler.
4-657 sayılı Kanunun 92 maddesi hükmü uyarınca sayılma bakımından çekilmiş sayılanlar ile istifa etme bakımından bir fark bulunmamaktadır.
5-Belirtilen mevzuat ve gerekçeler nedeniyle istifa veya çekilme sayısı 3 defadan fazla olan vatandaşların devlet memuru olmaları 657 sayılı Kanunun 92 maddesi hükmü uyarınca mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam