Yerel seçimde adaylık için istifa etsem dönüşümde başka kuruma atanabilir miyim?

01/11/2018 19:18:00
Yazdır

Soru

Merhaba.

5 yıllık devlet memurum. 2019 Mart ayında yapılması planlanan Mahalli İdareler Seçimlerinde aday/aday adayı olmak için memuriyetten istifa etsem ve aday olup seçimi kaybetsem veya aday adayı olduğum parti tarafından aday gösterilmesem memuriyete tekrar dönüş yapmak için ayrıldığım kuruma değil de başka bir kuruma başvurabilir miyim? Örneğin Ticaret Bakanlığında memur iken seçimler için istifa ettim ancak aday adayı olduğum parti tarafından aday gösterilmedim. İstifa ettiğim ticaret bakanlığına değil de İçişleri Bakanlığında memur kadrosuna başvuru yapabilir miyim?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar.

Cevap

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun

"Ek Madde 7 - Yüksek mahkeme üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler."

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun

Ek Madde 3 - Subaylar, astsubaylar, hakimler ve savcılar ile yüksek yargı organları mensupları hariç olmak üzere, kamu kurumları ile kamu kurumu niteliğinde bir kuruluşta memur veya kadrolu işçi olarak çalışmakta iken bu görevinden ayrılarak Belediye Başkanı seçilmiş olup da yeniden aday olamayan veya seçilemeyenler, hizmet süreleri itibariyle veya yaş haddi nedeniyle emekliliğe hak kazanamamış olmaları kaydıyla, seçimlerin kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden iki ay içinde daha önceki kurumlarının bağlı bulunduğu bakanlığa başvurmaları halinde eski görevlerine veya istifa ettikleri tarihteki kurumun özelliği ve niteliğine uygun eşdeğer bir göreve atanabilirler. Ancak yargı kararı ile belediye başkanlığı görevi sona erenler ve istifa edenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.

Yerel seçimde adaylık için istifa eden memurların, seçimlerin kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden iki ay içinde daha önceki kurumlarının bağlı bulunduğu bakanlığa başvurmaları halinde görevlerine dönmeleri garanti altına alınmıştır. Burada kurumun takdir hakkı yoktur.

Ancak başka bir kuruma atanmak için başvurmanız halinde, genel hükümlere yani 657 sayılı Kanunun 92. Maddesine göre de atanabileceğinizi düşünüyoruz. Ancak burada hem kontenjan sınırlaması olacak hem de kurumun sizi atayıp atamamakta takdir hakkı olacaktır.

Bu soru 18,237 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam