Seçim için istifa ettikten sonra özelde çalışmaya başlasam istifamın durumu ne olur?

04/12/2018 09:12:00
Yazdır

Soru

İyi günler

Seçim adaylığı için istifa etsem ve başvurduğum parti tarafından aday gösterilmesem ve bu sürede özel sektörden iş teklifi alıp kabul edip memurluğa dönmemem durumunda seçim adaylığı için istifam memur istifa hakkından düşer mi?

Teşekkürler, iyi çalışmalar

Cevap

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu

"Madde 18 - Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önceseçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler."

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun

"Ek Madde 7 - Yüksek mahkeme üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler."

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun:

"Madde 36 - Bu Kanunda özel hüküm bulunmayan hallerde 26/4/1961 gün ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile 22/4/1983 tarih 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu, 10/6/1983 gün ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun ve bunların ek ve değişikliklerinin bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır."

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. maddesinde iki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerin tekrar memurluğa dönebilecekleri hükme bağlanmıştır.

Seçim sebebiyle istifa ve aday olamama/seçimi kaybetme sebebiyle göreve dönüş 657 sayılı Kanun değil seçim mevzuatı çerçevesindedir.

Seçim sebebiyle olduğunu belgelendirdiğiniz sürece yaptığınız istifanın 657 çerçevesinde yapılan istifa olarak değerlendirilemeyeceğini düşünüyoruz. Bizce göreve dönme tarihiniz bu durumu değiştirmeyecektir.

Ancak sorunuzdaki şekilde aday olamama/seçimi kaybetme sonrasında göreve dönüş müracaatınızı Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde yapmazsanız göreve dönüş garantisini kaybedeceğinizi, yani bu durumda göreve dönüşünüzün sadece 657 sayılı Kanunun 92. Maddesi çerçevesinde kurumunuzun takdirinde mümkün olabileceğini değerlendiriyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam