Memuriyete giriş sırasındaki sağlam raporu, malululüğe engel midir?

28/12/2010 13:59:00
Yazdır

Soru

tsk'da görev yapan bir memurum 2000 yılında işe giriş sağlam raporumda fazla kilo ve hipertansiyon hastası olduğum fakat bunun engel olmadığı ve askeri sivil memur olur raporu verildi.bu rahatsızlıklarım şimdi ilerledi ve malülen emeklliğim söz konusu, işe giriş raporum malülüğüme engel olurmu lütfen beni aydınlatırmısınız

Cevap

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 44. üncü maddesi:
"Madde 44 - Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya düçar oldukları tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamıyacak duruma giren iştirakçilere (malul) denir ve haklarında bu kanunun malullüğe ait hükümleri uygulanır.
(Değişik: 28/6/2001 - 4699/25 md.) Şu kadar ki, bunlar yazı ile istedikleri takdirde haklarında bu Kanun hükümleri uygulanmaksızın mallullüklerinin mani olmadığı başka vazife veya sınıflara nakil suretiyle tayinleri yapılmak üzere istifa etmiş sayılırlar. Bunların, istifa etmiş sayıldıktan sonra dahi, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasını istemek hakları mahfuzdur. Ancak, kurumlarında başka vazife ve sınıflara nakli mümkün olanlardan özel kanunlarına göre yükümlülük süresine tabi olanlar, bu yükümlülüklerini tamamlamadıkça veya maluliyetlerinin yeni vazifelerine de mani olduğuna dair 50 nci madde uyarınca yeniden rapor almadıkça bu haklarını kullanamazlar.
(Değişik üçüncü fıkra: 21/4/2005 - 5335/3 md.) İştirakçilerden; talim, manevra, seferberlik veya harp dolayısıyla vazifeleri ile ilgileri kesilmeksizin silah altına alındıkları dönemde malûl olup, bu malûllükleri asıl vazifelerini yapmaya mani olmayanlar ile Sandığa tâbi göreve atandıkları tarihten önce malûl sayılmayı gerektiren hastalık veya sakatlığı olduğu belirlenenler hakkında, bu hastalık veya sakatlıkları sebebiyle bu Kanunun malûllüğe ilişkin hükümleri uygulanmaz."

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun Geçici 219. maddesi:

"Geçici Madde 219- (Ek: 21/4/2005 - 5335/3 md.)
Bu maddenin yürürlük tarihinden önce 44 üncü madde gereğince haklarında malûllük hükümleri uygulananların hakları saklıdır."

şeklinde düzenlenmiştir.

Durumunuzu bu maddede yer alan kanun ibarelerine göre değerlendirmekteyiz.

Kanun ibarelerine göre, memurluk görevine başlamadan önce mevcut olan malul hallerine göre malulen emeklilik hakkı verilmemektedir. 2005 yılı öncesinde bu durumda olup da malul aylığı bağlanmış olanların aylıklarına dokunulmamaktadır.

Sizin durumunuzun, alacağınız sağlık kurulu raporu ile birlikte Kurumunuz aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi, inceleme neticesinde malullüğünüzün göreve başlamadan önce var olduğu kararı çıkması halinde olumsuz olacağı, göreve başladıktan sonra var olduğu kararı çıkması halinde 10 hizmet yılınızın bulunması koşuluyla malul aylığı alabileceğinizi,

söyleyebiliriz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam